gordiska knuten

Nytt år - nya tider

Äntligen har vi också fått vända blad. Vi har dock endast tagit ett kliv in i ett nytt år, men det är inte så bara det. Nu skriver vi 2013 och första tunga månaden är lyckligtvis till ända. Vi har bjudits på sport av bästa märke från Frankrike, där de svenske med Maharajah i spetsen blev ordentligt avklädda. Kanske är det så att en ny kejsare är född i Royal Dream, framtiden vet. Europas avelskejsare Love You stärkte i alla fall sin position ytterligare ett par snäpp genom sonens imponerande seger.

Hemmavid har vi hunnit köra tre amatörlopp på Solvalla och med två uppsittningar som båda inneburit seger kunde året knappast ha börjat bättre för Johnny B Karlsson. Är det så att Johnny redan nu har ställt in siktet på Lasse Punkaris poängrekord från f.g. år? Klubben önskar i alla fall lycka till i jakten på rekordet och ser fram emot många fina och spännande amatörlopp.

 

2013-01-03

"Prispengarna i svensk travsport ökade med 35,8 miljoner kronor under 2012."

Går att läsa på ST hemsida. Den lyckan blev dock kortvarig då det redan flaggats för kraftiga sänkningar av prispengarna. En fråga som poppar upp i huvudet allt som oftast. Hur är förhållandet mellan administrationskostnaden i ST och ATG kontra Travets kärnverksamhet, Prispengarna till hästarna? Är det för många administratörer som egentligen inte hör hemma i Sporten och har sin utkomst genom travets uppsving de senaste åren? Istället för att bygga upp en administrativ verksamhet och sedan låta hästarna tävla om det som blir över, kanske det är dags att vända på kuttingen och säga att 25% av de startande hästarna skall bära sina egna kostnader och det som blir kvar anpassar vi administrationen efter? Frågorna är många och dom börjar hopa sig...

 

ST har under januari presenterat sin nya organisation. En neddragen med 5 personer och det är ett steg i rätt riktning. Atg (tillsammans med kanal 75) ger sig själva en rabatt med 9 miljoner, vilket innebär att kostnadsbesparingarna stannar vid 25 miljoner kronor. Så från det hållet blev det bara ett halvt strå till stacken...

 

Spännande tider stundar för uppfödarna, de första fölen har redan tittat fram och nu kommer det att skapas nya förhoppningar långt in på sommaren. Samtidigt skall det kluras med hingstkatalog och blodbanken om vem som skall få den äran detta år, finns det en ny Golden Cross?

Det ska också bli spännande att se när 2012 års föl är registrerade.

December-begrundande

Jul- och Nyårshelgerna är över och efter att ha funderat på julklappar går numera tankarna till banunderlaget. Hakar eller inte hakar, det är frågan! Inte utan att man redan längtar till sista söndagen i maj. Eller i alla fall till när delägda treåringen ska göra debut.

Traditionsenligt tillbringades Annandag Jul på Solvalla, men någon försenad julklapp dök inte upp i form av en "klar" som bara vann! Däremot fick jag se en blivande (?) vinnare av Prix d'Amerique på TV i går i skepnad av Luddes Raja Mirchi. Synd bara att han var så överlägsen och därmed förstörde oddset till sista söndagen i januari. Maharajah fick en "öronöppnare" (Hultmans ord, antar att han menade ögonöppnare) i Prix de Belgique och såg smidig ut i snabb avslutning.

Loppet vanns för övrigt av svenskfödde Yarrah Boko. Ett spännande Prix d'Amerique väntar med många svenskintressen. Hoppas att denne krönikör kan upprepa spelvinsten från när platsspel på Opal Viking, 2:a i PdA det året, betalade flygresan t.o.r. Paris. Synd bara att Opalen inte vann, för då..... Men man ska väl inte gapa över för mycket?

 

Solvalla håller trav-Sveriges fana högt under vintermeetinget på gott och ont. Få besökare, men bra spel. Tyvärr har amatörloppen hittills förvisats till lopp 11 respektive lopp 10. Någon tävlingsdag kunde väl amatörerna få köra innan publiken gått hem!

 

Vilket år vår klubbmedlem Lasse Punkari hade under 2012. SM-vinst, V75-vinst, överlägsen vinst i Solvallas Amatörserie och en segerprocent på 27 (28 vinster på 104 uppsittningar)! Bara att buga och gratulera. Förhoppningsvis har nu övriga proffstränare fattat det Anna Forsell redan fattat, d.v.s. att det finns fina pengar att köra om i amatörloppen på Solvalla.

 

Amatörklubben har mailat ett antal proffstränare på Solvalla och frågat varför de inte anmäler till amatörlopp på Valla. Tyvärr svarade bara ett fåtal. Heder till Stig H som svarade samma dag och till Claes Sjöström som t.o.m. ringde och förklarade sin syn på problemet.

Varför ha en mailadress på hemsidan när man ändå inte svarar på mail? Eller hade man inget bra svar och därför tyckte det var bäst att "passa"?

Grå November

Jävlar i havet vad det regnat. Jag tror att det regnade 48 timmar i ett sträck där mitt i November. Att då pyssla med hästar är inte roligt, leran står bokstavligen upp till knäna. Nåja, hästfolk är ett tufft släkte och nu är det bara några veckor kvar så vänder det och ljusare tider är i antågande.
Endast ett amatörlopp återstår på Solvalla innan det är dags för Amatörbästen. Helt klart är det inte vilka 12 som ska få göra upp om vem som är bäst av de bästa, men vart segern för serien går råder ingen tvekan om. Det är bara att lyfta på hatten för Lasse Punkari, som har haft ett enastående år och vunnit amatörlopp i parti å minut och även glänst på V75. Har man en segerprocent på 30, ja då måste man göra någonting väldigt rätt.

Klubben hade sin Sponsordag härom onsdagen och det kan nog inte beskrivas på annat sätt än synnerligen lyckat. Allt fungerade mer eller mindre perfekt och en eloge till Restaurangen som hela tiden såg till att det fylldes på mat och att hela kvällen förflöt smärtfritt. Riktigt bra. Enda smolket var väl att vårt gedigna V-86 system sprack i båda ändarna. Klubben hade stuckit ut hakan och mer eller mindre lovat 8 rätt, men si - det gick inte. Det blev i alla fall en liten slant till Barncancerfonden och det verkade ingen ha något emot, men visst vore det stiligt om vi kunde pricka in full pott. Det gjordes faktiskt ett par gånger under 90-talet, då Klubben hade en finurlig Kassör som var en hejare på att tippa.

 

Nu blickar klubben framåt och vi smider planer för 2013. Vi hoppas på många Amatrölopp och återkommer här på hemsidan så fort vi har Kalendern klar. Men redan nu vet vi att vår nästa Sponsordag blir den 27 november 2013 och har du idéer på företag så är vi idel öra, all hjälp med sponsorer mottages tacksamt.