September 2013

"Storslam för Sverige i International Media Awards" genom Hästen är din och rixtravet.se
– Gemensamt för de båda vinnande bidragen är att de visar hur roligt det är att äga travhäst. I mina internationella kontakter märker jag tydligt att Svensk Travsport anses vara banbrytande i hur vi arbetar med rekrytering av hästägare. De här priserna är ännu ett kvitto på det, avslutar Ulf.

Vi säger grattis, tyvärr så blöder uppfödningen och "ordinarie" hästägare (de som äger mer än en tuss i svansen) försvinner likt titeln på Agatha Christies bokklassiker. Läs Mer

Imponerande av Kolgjini igen
411.000 kr i snitt på hans auktion

Kanske inte Amatörklubbens bord, men nog måste det uppmärksammas och konstateras att Ludde har en förmåga att lyckas. Att han dessutom är en man som står upp och tar bladet ur mun är befriande. Är det någon som skulle kunna vara med och forma morgondagens travsport och se till att det blir ekonomi även för ägarna och uppfödarna så torde det vara Lutfi. Att inte ta tillfället iakt och nyttja kompetensen, klarsyntheten och engagemanget som Ludde har är i det närmaste ett helgerån. Vågar ST? "Det är bättre att göra en sak rätt än att förklara varför allt gick snett"

2013-09-02
Klubben bollar med motståndet

Återigen rent hus på pallen när augustis sista amatörlopp gick av stapeln på Solvalla. J B Karlsson segrade och gjorde därmed ett ordentligt ryck i amatörserien. Tvåa kom F Linder som med tre lopp under augusti seglat in på topp tolv och är i dagsläget kvalificerad för Amatörbästen. Som trea hittade vi P Jacobson. Klubben saluterar högt och ljudligt.

2013-09-03
Årets finaste Amatörlopp, K.G. Bertmarks Minneslopp

gick av stapeln under Derbyhelgen och för första gången såg vi samma segrare två år i rad. Amatörklubben gratulerar Håkan B Johasson som vann smått överlägset bakom Magnus Lindgrens Namale Kronos. Ägaren (Stall Courant) kan glädja sig åt hederspriset, en fri betäckning hos valfri KGB-hingst. Klubbens Johnny B slutade fyra och Mats Holmstedt kom först utan pengar. Vi laddar om till 2014 och återkommer vassare än någonsin.

2013-09-05
Ytterligare en undersökning visar samma sak - Uppfödningen blöder och var tredje uppfödare räknar med att ha upphört med verksamheten inom 3 år. Dags för agerande? Läs mer.

2013-09-07
Skarplöth - en travets Robin Hood?

En initierad blogg ger sin syn på ST sparpaket, läsvärt.

2013-09-08
Emil Magnusson vann dagens uttagningslopp till Amatör-SM. Segern togs bakom amatörtränade (Yvonne Mattsson) Paradisrunner. Emil befäste därmed sin possition i amatörseriens övre del.

2013-09-09
Aveln visar på sämre siffror, läs Ronden 73.

2013-09-09
Allt enligt ST och Sifo´s undersökning. Och detta är ju vår pilsner i allra högsta grad....Om Svensk Travsport tog sig tid och lysstrade till sin mest positiva grupp i Kungliga huvudstaden så finns det all anledning att vara bekymrad. För inte behöver vi leta länge innan vi hittar synpunkter uti leden som knappast samstämmer med ordet positiv, men här skall erkännas att rubriken säger bara att Amatörerna är mest nöjda (eller minst missnöjda) - inte att vi är nöjda. Amatörer behövs, proffsen behövs, uppfödarna behövs, hästägarna behövs - ST skall se till att dessa grupper frodas, mår bra och har en sund ekonomisk balans, inte bygga administration med chef på chef. Läs mer om ST mest nöjda grupp.

2013-09-09
ST väljer att se det positivt att 60% av B-tränarna finns kvar om tre år - kanske är det mer skrämmande att 40 % av en redan tärd grupp räknar med att ha slutat inom tre år. Dessa siffror visar den av ST beställda Sifo-undersökningen. Anledningarna till att man upphör med travet sägs vara ålders- och hälsorelaterade, samt av ekonomiska skäl. De två första anledningarna är svåra att påverka, medan den tredje är en av de mest fundamentala och absolut mest påverkbara, särskilt med tanke på att B-tränarna är med och bidrar till en omsättning på 12 miljarder kronor. Det gäller bara att se till att pengarna inte fastnar i en gigantisk administration, utan att pengarna hamnar där de hör hemma - i sportens kärnverksamhet. Läs mer.

2013-09-12
Efter direkt kritik till Skarplöth på Hästägarföreningens möte, har det varit knäpptyst om ev. delning av onsdagarna. Det har nog lite till mans smugit in en falsk förhoppning om att det sunda förnuftet skulle nåt Hästsportens Hus. Men efter gårdagen på Solvalla verkar det som om det snarast är låg profil som råder och att vi (amatörer, hästägare, uppfödare, spelare, entusiaster) får ta skeden i vacker hand om några månader.
Presenterar ATG och Skarplöth inga omsättningsmål för onsdags-delningen, är det både beklagligt och faktiskt fegt. På mötet med Hästägarföreningen dementerade Skarplöth att det fanns några omsättningsmål med de nya onsdagarna, synnerigen förvånande. Ett bolag som omsätter 12 miljarder kan inte göra en satsning med stora förändringar utan tydliga ekonimiska mål, eller?
Vore det inte önskvärt med kontinuerlig uppdatering till bl.a. Sällskapet, Solvallas intresseföreningar etc. som i sin tur kan sprida informationen vidare. Vi lever och andas trav - ja vi är faktiskt travet, så nog borde en månads- eller kvartalsuppdatering vara på sin plats. Tydlighet och klart uppsatta mål är top-prioritet. Just mål saknade, som sagt, Skarplöth och det fanns ingen tillstymmelse till att det skulle komma något på den fronten framgent. Vad har ATG för omsättningsmål för de "nya" onsdagarna - 25 miljoner? Publikmål på båda banorna - är det 5.000 personer? Deklarera öppet vad delade onsdagar förväntas generera såväl sportsligt som ekonmiskt. För inte kan det vara så att det är de "nya" fredagarnas på Solvalla som skall bära det hela? Och är tanken att dessa tävlingsdagar skall bli lopp med 25.000 kr i förstapris, dvs den enda som får kostnadastäckning den månaden är segraren - resten går back, ja förutom administrationen i hästsportens hus...
Om, jag skriver OM onsdagarna delas och effekten uteblir och omsättningen ligger kvar och svajar runt 16-17 miljoner. Tackar då Skarplöth för sig och beklagar att kritiken för delade onsdagar inte hörsammades? Men, visst vore det en gudagåva om delade onsdagar var ett av svaren för en ny vår inom spelet och jag kommer absolut att lyfta på hatten om så blir...men min vinnarhundring spelas inte efter hjärtat utan efter hjärnan, hur spelar du?

2013-09-12
Efter gårdagens styrelsemöte börjar deltagarlistorna för kommande matcher ta form, vi publicerar dem här vartefter.
'Bortalaget mot Holland
Goce Kulusevski, Rolf Ulriksson,  Jan Skoglund (lagledare), Mats Holmstedt, Göran Wester.
Hemmalaget mot Eskilstuna 11/10
Jan Skoglund (lagledare), Lukas Swedin, Marcus Wahlman, Jens Ekstam, Louise Medelberg.
Med dessa uppställningar känns det som om det blir spel mot ett mål - frågan är bara vilket mål :) Lycka till.

2013-09-13
Dagens Travrond är intressant ur flera synvinklar, bl.a. höjer veterinär Anne Haglund varningens finger gällande synen på doping hos de utländska tränarna som knackar på dörren för svensk licens, mycket läs- och tänkvärt. Hur agerar ST i frågan?
Därtill presenterar Björn Damm en rapport som visar att var 6:e travhäst som föds är "Stockholmare".

Utredning på utredning talar sitt tydliga språk

Prispengarna sänks, hästägarna flyr, aveln krymper, publiken sviker, B-tränarna slutar, spelet minskar - ändå sitter samma personer lugnt kvar. Vi har faktiskt facit i hand och ser svart på vitt vart skutan är på väg med dagens "kaptener" vid rodret. Om det inte är dags för förändring och byte av besättning nu - när är det då dags?

2013-09-17
Aveln dyker allt djupare - vad presenterar ST för åtgärder?

Som vanligt läser vi om negativa siffror och trender. På tre år har betäckningarna gått ner med 25%. I år var antalet betäckta ston rekordlåga 3851. Nu är den intressanta frågan, tillsätter ST en utredningen eller kommer man faktsikt att göra något konkret som hjälper uppfödarna denna gång? Läs mer
Lite lustigt kanske, men den enda hingst som lyckads med bedriften att få "full bok" i år var SJ:s Caviar. Det som förvånar är att han ändå har några år på nacken (född1998) och att han under ett antal år haft två söner (Mythical Lindy och Mr Pine Chip) i Svensk avel. Även debuterande Pastor Stephen var mycket populär och där har nog stall ZET en guldklimp. Nu får han även draghjälp av helbrodern Father Patrick som övertygar stort på andra sidan atlanten.

2013-09-17
Gårdagens Amatörlopp på Solvalla

blev nästan ett rent klubbmästerskap, i alla fall om vi kikar på pallen.
Och det var tydligen i trakterna mot Enköping hästarna skulle betat, för två ekipage var överlägsna. Stefan Melanders Long Night som kördes till seger av Fredrik Linder med Daniel Redén´s Ybanos tätt därbakom. Som trea hittar vi J B Karlsson, som f.ö. leder serien smått överlägset. Han uppträder som jämheten själv, nu återigen bakom en Timo Nurmus häst. F Linder har tagit sjumilakliv i tabellen på sina fyra starter och långt ner har D.Redén börjat röra på sig i och med gårdagens andraplats. Vi säger grattis till snygga prestationer och önskar lycka till framgent.

2013-09-21
Efter ett lovande kval spelades Klubbens Emil Magnusson bakom Paradise Runner (tränad av Y. Mattsson) till favorit i finalen i Amatör-SM på Åby. Men där var krutet inte helt torrt och ekipaget slutade först på 6:e plats. Segrade gjorde Hanna Lähdekorpi bakom M. Savintränade Baretta Boko.

2013-09-22
Sökte efter Teaxas Charm och hittade följande artikel på Global Farm, som verkligen slår huvudet på spiken när det gäller ATG´s syn på på sina kunder.
Konkurrenterna ger valmöjlighet - ATG tvingar (och får oss att ledsna). Vi säger som Global Farm Grattis ATG och Skarplöth. Läs artikel.

2013-09-26
Solvallas relativt färske Vd Jens Petter Stenseth får behålla f.d. Vd:n Tore Fyrand vid sin sida ytterligare en tid (1 år).
Dessutom har Solvalla fått en ny marknadschef, Mats lagerholm. Med en sådan manstark laguppställning förväntar vi oss mycket, såväl sportsligt som arenamässigt.

2013-09-27
Fredagens amatörlopp på Solvalla blev en mindre lyckad affär för Klubbens medlemmar. Från Årjäng kom Daniel Schutzer med sin egen Lovelorn och dansade undan till seger tätt följd av vår Fredrik Lindér, som f.ö. plockar poäng i var och vartannat lopp och därmed klättrar allt högre upp i Ligan. Fyra och femma kom styrelsen iform av J Skoglund och G Elo. Glenn som igår köpte in ett Muscle Yankee-sto på auktionen till Travskolan. Vi önskar lycka till. Auktionen ja, är det növändigt att börja budgivningen vid 20.000? Att dessutom sen höja med 2 och 3 tusen känns synnerligen omständigt och tidsödande. Speciellt med tanke på att detta skall vara de hästar som är särskilt utvalda. Nej, dags att räta på ryggen och ta lärdom av Ludde...

2013-09-28
Fredagens Kriterieauktion hackade. På de hästar som fick bud (25-30 hästar fick inget bud) hamnade snittet någonstans mellan 45-50.000 kr. Ca 30 hästar gick åter. Det känns som ifall man inte är med som säljare på Torsdagens auktion så sitter man med Svarte Petter. Givetvis finns undantag. Konceptet bör nog ut- och omvärderas framgent, det är nog i mastigaste laget att sälja denna mängd vid ett och samma tillfälle och på detta sätt? Fredagens snitt är inte ens nära att bära kostnaderna för 1½-åringen som säljs. Förvisso ska vi inte springa händelserna i förväg, men dagens auktion kan nog bli billig, väldigt billig...