Begynnelsen

Jag har scannat igenom de verksamhetsberättelser som finns att tillgå och roat mig med, att här publicera diverse fakta och iakttagelser som rör Klubbens historia. Tyvärr är materialet långt ifrån fullständigt, så är det så att du ruvar på fakta, en anekdot eller varför inte en solskenshistoria, kontakta gärna mig. Även de direkta sakfel som finns i texten mottages tacksamt.

Xanthe tillsammans med Robert Westergren. Xanthe f 1960, 268 starter 52-51-30, 829.365 kr

En svunnen tid

Det hela började den 7 april 1958, med att 17 entusiastiska personer möttes upp på Stallmästaregården invid Brunnsviken. Här formades embryot till den Klubb vi ser idag. Redan vid 1958-års utgång hade man lyckats värva 62 medlemmar och avgiften var satt till 25 kr. Styrelsen bestod av följande personer: Ordförande Ingemar Åhl, Sekreterare Kjell Larsson och som Kassör valdes Sten Zackrisson. Första året kördes 13 st amatörlopp och redan här instiftades vandringspriset "Amatörpokalen". Den mest framgångsrike amatören under Klubbens födelseår blev Bosse Frank.

Kuriosa, för undertecknad var det lite lustigt att se Sten Zackrisson som kassör, då han indirekt är anledningen till mitt travintresse och att jag idag innhar samma hedersvärda post. Att saker går igen stämmer tydligen.

1959 föreslog en medlem att skyddshjälmar skulle införas och att Amatörerna borde föregå med gott exempel.

1961 går att läsa att Klubbens finanser är så pass goda att medlemsavgiften sänkts till 10 kr (tror ni det någonsin kommer att hända igen) och att alla medlemmar som fanns med på körlistan fick plocka ut varsin hjälm från Wallenco utan kostnad. Det fanns även ett förslag på att begränsa antalet medlemmar, men det avslogs. Var den tänkta gränsen för antalet medlemmar var satt enligt förslaget, är tyvärr gömt i dunkel. Det var tider det.

Nu får vi tyvärr göra ett hopp fram till 1971. Det året kunde Solvalla Amatörklubb för första gången stoltsera med en Svensk Amatörmästare, Lars Göran Forsberg. Vår hedersmedlem Björn Fällström gör entré i Klubbens styrelse, ett "äktenskap" som kom att sträcka sig över fantastiska 26 år.

Tider vi fortfarande minns

Vi tar ett raskt kliv fram till 1983 och här dyker den andre hedersmedlemmen upp för första (?) gången, Björn Sjöström. Den förste är tidigare nämnde Björn Fällström. Dessa båda herrar kommer att, visar det sig, påverka såväl Klubben som Amatörverksamheten i stort på Solvalla. Förutom fina framgångar i sulkyn, Björn Sjöström vann hela Amatörserien detta år, har dessa båda herrar varit verksamma i Klubbens styrelse i olika skepnader under decenier.

Klubben firar här sitt 25-årsjubileum, vilket bl.a resulterade i särskilt lopp på själva födelsedagen den 7 april. På den här tiden uppmärksammade Klubben även vinstrikaste tränare i Amatörloppen, mästare blev Rolf Nordin som erhöll en Speedcart skänkt av Wallenco. Medlemsantalet stiger från året innan med 18 personer och uppgår nu till 201 och matchen mot Romme vanns! Det sistnämnda verkar i framtiden bli "ett horn i sidan" för Klubben. Vilket kanske förklarar varför man i nutid väljer att möta Eskilstuna...

Solvalla anordnar även ett, som det står i verksamhetsberättelsen "s.k. STaR-lopp", mellan olika amatörklubbar runt om i landet. Segrare blev Klubbens Ronny Gustavsson bakom Happy Feeling. Klubben sköter provstarterna (måndagar och lördagar) på Solvalla och anordnar 32 amatörlopp. Ekonomiskt omsätter klubben 127.000 kr varav nästan 40.000 kr inbringas genom lotteri, den näst största intäkten efter bidraget från Stockholms Travsällskap. 

Nu blir vi lite mer konsekventa ur tidsperspektiv. Vi börjar med 1986-87 som presenteras i samma verksamhetsberättelse. Vi blandar och ger lite från dessa båda år. Noterbart är att Romme matcherna nämns i väldigt korta ordalag, först står att läsa "Årets Rommematch gav inga framgångar..." och 1987 läser vi "Årets Rommematch vanns som vanligt av Romme". Anar vi en viss uppgivenhet när masarna står för motståndet? Desto mer glädjande konstateras att Klubben gick vinnande ur STaR-loppet genom Stefan Granning och att Björn Sjöström norpade åt sig Amatörserien uppe på Gävle, så lite plåster på såren fick Klubben.

Amatörbästen har vid den här tiden ett lite annorlunda upplägg. Man kör två heat, där de 6 främsta gick till final, vilken vanns av Bo Ödqvist. I det ena heatet (1986) noterar vi att en viss Stefan Melander stod som segrare.

Året därpå är Amatörklubben värd för Amatör-SM och läsvärt är att förstapriset uppgick till 50.000 kr, det var för 25 år sen! För SM-deltagarna ordnade Klubben ett besök ute på anrika Menhammar Stuteri och om lördagsaftonen bjöds det upp till dans på Congressen, jodå respektive var medbjudna. Båda dessa år premierade klubben bästa träningsstall, Bernt Linqvist respektive Hans Hammarström avgick med titlarna och belönades som sig bör. 

För 12 entusiastiska deltagare introducerar Amatörklubben 1988, i samarbete med Pripps, travskolan med en veckolång kurs hos Kaj Widell. Travskolan kommer att bli ett återkommande evenemang för att ge vanliga människor en inblick i travsportens värld. Klubben firar sitt 30-års jubileum med pompa och ståt och 137 personer sluter upp för festligheter på Kongressen. Årets seriemästare och Amatörbäst blev Lars-Göran Forsberg och Tommy Hanné tog hem titeln som vinstrikaste träningsstall, vilket belönades med en Custom-vagn. Hur det gick I Rommematchen? Bara att citera Verksamhetsberättelsen "Rommematchen förlorades som vanligt". 

1989 var det två amatörer som dominerade tillställningen. Först segrade L-G- Forsberg i det som kom att bli den återkommande Storbanematchen mellan Jägesrsro, Åby och Solvalla. Han vann även Amatörpokalen som Serien, tätt följd av Stefan Melander. Den då unge Melander segrade i tre Rubriklopp och Stefan verkar vara ett gångbart namn detta år. På årsmötet kunde 40-talet medlemmar lystra till "Solvallas nyaste och yngsta tränare" och om hans träningsmetoder. Det var en färsk Stefan Hultman som fick redogöra för sina träningsmetoder och om sin start som proffstränare. Klubben anordnar under året 33 amatörlopp på Solvalla och Travskolan fortsätter sin verksamhet, numer hos Ove Sjöström, för 20 mycket nöjda elever. Medlemsantalet är stabilt och uppgår till 227 personer.

Amatörklubben - En del av Solvalla

Klubbens grundare

Hedersmedlemmar

Personerna nedan har haft särskild betydelse för Klubben och amatörsporten, ja för travet i sin helhet.
Vi vill uppmärksamma deras insatser och kunnande inom sporten.

Björn Fällström, ordförande 1988-1992

Björn Fällström

Björn är fortfarande verksam inom travet. Han anlitas bland annat som akupunktör, där han nått och når fina resultat. Hans tjänster efterfrågas av såväl amatörer som proffs. Björn missar sällan en tävlingsdag på Solvalla och är medlem i Stockholms Travsällskap. Björn satt i Amatörklubbens styrelse under den imponerande perioden 1971 -1997.

Björn Sjöström, ordförande 1984-1987

Björn Sjöström

Att säga att Björn besitter travsveriges bredaste kontaktnät, torde knappast vara en överdrift. Oavsett vad du frågar om har han en "känning" någonstans och han har dessutom alltid ett "ord på vägen" när du möter honom på Solvalla. Är i högsta grad aktiv inom travet, bl.a. genom sonen Claes tränarrörelse och i klubben är han alltsom oftast konferencier med den äran. Björn var en av de drivande krafterna bakom Klubbens populära Travskola.
Han är idag ombud för Agria Hästförsäkringar.

Ulf Collstam, sekreterare 1997-2017

Ulf Collstam

Ulf var amatörklubbens sekreterare sedan han invaldes i styrelsen för klubben 1997 till dess att han avgick i april 2017. På ideell basis jobbade han för och med Solvalla Amatörklubb långt utöver vad som kan avkrävas av en man i hans roll. UIf fixade med priser och olika medlemsfrågor. Helt enkelt en klippa, som haft och fortfarande har travet som sin stora hobby och varit Solvalla trogen sedan 1950-talet. Det bästa med att jobba för Amatörklubben tycker Uffe har varit de resor som han deltagit i tillsammans med andra medlemmar. USA, Spanien, Malta, Finland och sedan Italien där Uffe fick chansen att träffa sin ena favorithäst genom tiderna, Varenne, på stuteriet där han stod som avelshingst. En hedersman ut i fingerspetsarna som betytt mycket för Solvalla Amatörklubb och som slutade på sin post av åldersskäl.