Mars 2014

2014-03-01
Gårdagens breddlopp för Amatörer

på Solvalla gick glädjande nog i ungdomens tecken och blev en tuff uppgörelse ända in på linjen. Längsta strået drog Klubbens egen Louise Medelberg som tillsammans med Universe visade var skåpet skulle stå. Till det finfina oddset 31,53 satte ekipaget nosen först, precis före Tobias Modig som i sin tur var tätt följd av Lasse Punkari. I och med segern tog Louise ett sjumilakliv i serien och finns numer på medaljplats med ett klart häng på såväl ettan som tvåan. Gårdagens vinst var Universe blott andra seger på 38 försök och det var första starten med Louise i sulkyn. Att sätta en slant på att Louise åter kommer att sitta upp när Universe gästar Solvalla nästa gång, lär nog knappast ge 31 gånger pengarna. Bakom Universe står Rommeamatören Stellan Tidelius som tog trippen ner till Solvalla med en häst och blev sålunda 100%-ig. För segern på Sveriges Nationalarena fick ekipaget med sig 15.000 kr hem till Dalarna, allt medan det 25-man starka resesällskapet från Atg fortfarande hade Sotji-upplevelsen med OS-sport, hotell och restaurangbesök i färskt minne.

2014-03-02
Travsporten måste vara ruggit dopad..

.i alla fall om man tar tillfällige Generalsekreterare Lindberg på orden. I sitt senaste veckobrev skriver Lindberg i arbetet mot dopingen "Det är ingen slump att sporter som frekvent drabbas av dopningsfall tappar i anseende, tappar publik och därmed också tappar intäkter". Det första man tänker är att det går alldeles utmärkt att tappa såväl publik, anseende och intäkter på andra sätt, det är vi inom travet ett levande bevis på. Travets "doping" är ledningen inom såväl Atg som ST, där f.ö. Lindberg själv huserar och ska vara sportens representant. 

Frågan är nu vilket som är värst, en hormonspruta i ena skinkan eller det ena osmarta beslutet efter det andra från de styrande? Tittar vi tillbaka i tiden på Sportens utövare  och ser tappet, kan vi konstatera att vi knappast haft ett "dopingfritt" resultat. Likaså om vi tittar på omsättningen vad det gäller spelet, återbetalningen till Sporten och till sist har vi Publiken som knappast fastnar i insläppet p.g.a. köer. Så vi är npg lite till mans undrande om ST och Atg är "dopade" eller helt enkelt inte mogna uppgiften? Framförallt bör nog ST med Johan Lindberg i spetsen ställa denna fråga, för Sporten är den stora förloraren och som ytterst ansvarig i sitt ämbete bör det nog bytas fot och kanske strida lite mer för sporten istället för att säga ja och amen till allt Atg lägger upp på dagordningen. För visst vat tanken att ST skall representera Ägare, Uppfödare, Tränare ja alla 30.000 sysselsatta? Och så får Atg representera spelet och spelarna? Vi, den allt fattigare och sinande skaran aktiva undrar lite till mans var Sportens hjärta finns, allt till applåderna från alla fyra i publiken...men vi verkar varken synas eller höras, i alla fall inte ända bort till Hästsportens Hus.

2014-03-10

Fredagens amatörlopp på Solvalla med 15.000 i förstapris gick "tyvärr" utomsocknes, närmare bestämt till Åby och Proud Victory Rose. Klubbens färger återfick lite av sin glans när vi kikade ett snäpp ned i resultatlistan. På en snygg andraplats kom Patrick Hedqvist bakom Stig H-tränade Oops Trot och som trea hittar vi Samuel Rehn som lotsade in Rommestationerade Maple Hills Zico till 5.650 riksdaler. Klubben  gratulerar givetvis samtliga på pallen, även om saluten höjs en oktav när en medlem står högst upp. Nya tag på vårdagjämningen, då vajar vår vimpel vackrast.

2013-03-12
Dagens Nyheter, Sveriges största morgontidning ger rådet att inte gå på Solvalla på onsdagarna.

Ett stort grattis till ATG och ST som verkligen lyckas i sitt uppsåt att dränera travet på folk.

2014-03-13

V86 Express + Solvalla = Begravningsplats.

Twitter från Björn Goop efter tävlingarna i onsdags. Samtidigt var det årets skönaste dag med +9 grader på kvällen och solen hade lyst hela dagen, alltså en perfekt afton för trav. Omsättningen på V86 fortsätter att sjunka likt en gråsten. En person trodde på V86Xpress, ett antal vågade inte säga emot, medan alla -verkligen alla- initierade varnade.

2013-03-19
I nummer 12 av Guiden skriver deras Redaktionchef.

"V86Xpress kan bli ett av de största fiaskona i svenskt trav på senare år. Över 30 miljoner första onsdagen, med kraftig marknadsföring och hjälp av jackpot, blev 20 miljoner den andra och knappt 19 i onsdags: Något som talar för att raset ska stanna? Nej, inte om ni frågar mig och inom några veckor är det nere på samma eller lägre nivåer än tidigare. Och då har dessutom publiken flytt banorna. 

Vad det kostar extra med TV-produktion med mera vill jag knappt veta.Nu gäller det för ATG att agera snabbt och svälja stoltheten. Låt alla krönikörer som t.ex. jag få skriva -vad var det jag sa- i några veckor och sedan helt enkelt vända blad. Inse att det bara var ni i Hästsportens Hus och er folkgrupp som trodde på trav i expressfart. Nu fick ni i alla fall testa men låt nu inte det här gå för långt. Om de som nu bara kollar på TV tycker att det är så väldigt bra så måste man faktiskt lira oxå. När Hasse Skarplöth och Co höll presskonferens veckan före premiären ville man ha medhåll från närvaande journalister att detta verkligen var en toppengrej. Det blev nästan knäpptyst i rummet."

2013-03-20
Första matchen spikad

Det blir mot Sundbyholm borta den 27 maj, med returmatch på Solvalla den 12 september. Vi behöver 6 kuskar till respektive match, så vill du köra anmäl dig här. I samband med matcherna äter vi gemensam måltid, vilken är obligatoriskt.

2014-03-21 Vårdagjämning
V86-Xpress helt värdelöst enligt Sportchefen i Norge.

"Det verkar iskallt-helt enkelt värdelöst. Det medverkar till att montera ner Solvalla ytterligare och omsättningen har inte heller varit så mycket att hurra åt."
Alla visste det, alla har sagt det och nu har vi facit. De enda som håller fast vid delade onsdagar och tycker det är kanon är ledningen på Atg och ja-sägarna på ST.

2013-03-21
Fredagens amatörlopp på Solvalla

 vanns med fem längder av Glenn Elo, klubbens suppleant tillika rektor för den eminenta Travskolan på Solvalla. Glenn körde Italienfödda Rayman, som f.ö. varit på pallen i 11 av sina totalt 12 starter. Andraplatsen gick norröver, men tredjeplatsen stannade inom klubben genom Patrick Hedqvist som satt upp bakom T.Hanné-tränade Croque. I och med segern är Glenn ny tvåa i serien bakom "omöjlige" Lasse Punkari.

2013-03-21

Gulingen är tryckt och skall nu bara sorteras med div information, vänta den i din brevlåda i slutet av nästa vecka. Anmäl er gärna till Ulf Collstam om ni kommer på årsmötet.

E-post: ulf.collstam@telia.com

Telefon: 070-654 41 87

2014-03-22
Att byta typsnitt och layout i en lokaltidning är knappast samma sak som att göra om megamisstag

och gå emot en en majoritet, felsattsa miljoner och riskera en hel sport. STs generalsekrterare blir ledsen på "vårt gnäll". Det är synnerligen lätt att kalla oss gnällspikar för att vi kritiserar en verksamhet som tynar bort alltmer och fattar beslut som går stick i stäv med gräsrötternas önskan. Ibland borde man som företagslening kanske fråga sig varför kritiken är så hård. Satsar vi rätt? Ökar intresset för vår verksamhet, är utvecklingen positiv? Lyssnar vi på inblandade parter och agerar vi demokratiskt eller kör vi bara på efter eget tyckande? 

Lyssnar vi på inblandade parter och agerar vi demokratiskt eller kör vi bara på efter eget tyckande? Har vi alltid våra kunder i fokus eller toppstyr vi? Såväl ST som Atg sitter själva på svaren om dom själva kastar ett öga inåt sina verksamheten. Besparingar har slagit hårt mot sporten, banorna, ägarna och uppfödarna, medan ST och Atgs projekt och administation är och förblir tämligen orörda. Givetvis vållar detta kritik. Kastar vi dessutom en blick på siffrorna och tittar på hur utvecklingen är för sporten, så borde kritiken vara än tuffare. Att även uttycka att vi kritiker är rädda för förändringar, är likaså att göra det väldigt enkelt för sig själv. Bra idéer välkomnas med öppna armar - vem kritiserade unghästsatsningen? Vem kritiserade att öppen anmälan införs igen? Vem kritiserar valfriheten i och med Premiechansen? Vem motsätter sig spårförbehåll (att satsa en 30 mils resekosnad, startanmälan, boxhyra, utselningsavgift, traktament etc för att få spår 8 är knappast gynnande för någon, mycket bättra att lokal förmåhga får chansen)? Vem kritiserar nyordningen med undrsökningen på nätet som vi kan anmäla oss till och tycka till (en eloge för den)? Däremot att göra förändringar för förändringens skull torde knappast vara vägen ut ur en nedgång. Att dessutom göra en förändringar som tidigare gjorts med dåligt resultat och som en hel sport varnar för, är och ska vara behäftad med kritik. Frågan är hur man ska bemöta de personer som riskerat en sport mot bättre vetandet? Inte är det med förståelse och lättare beklagande i alla fall, inte i min värld. Sist men inte minst, sitter man i ledningen är man betald för att leverera ett bra och framgångsrikt resultat, inte upprepa gamla misstag, hålla kvar vid idén och sedemera få berätta varför allt gått snett. Att t.o.m. få Sveriges största morgontidning att skriva att man inte skall gå på sportens Nationalarena är i det närmaste en bedrift i sig.
Klarar man inte att driva verksamheten åt rätt håll får man helt enkelt kliva ner ett par pinnhål och bli en i de "vanliga" anställdas skara. Alla är inte kapabla att leda, utveckla och styra verksamheter, tyvärr får vi inom travsporten uppleva detta alltför ofta. Läs vidare om "gnället" och bilda dig din egna uppfattning.

Absolut sist får det bli en rekomendation eller idé; Låt ST´s hemsida ta rygg på Ronden och ge aktiva, ägare och uppfödare chansen att skriva sina åsikter under era artiklar och nyordningar. Tänk att få tusentals initierade att komma med idéer, tips, råd, varningar etc för sportens bästa. Jag förmodar att ni skulle bli överhopade med geniala lösningar på mångt och mycket, ja kanske så pass att det t.o.m. skulle gå att spara in en eller annan tjänst. Om inte annat så får ni mycket av "gnället" rakt i knät istället för via tredje part. Vi får väl se om ni gör som Ronden och ger utrymme för en dialog med själva fundamentet inom travsporten eller om ni fortsätter att tycka att kritiken är obefogad...
Förresten, jag undrar vad Frankrikes motsvarighet till ST och Atg tycker om idén att dela deras tävlingar på Nationalarenan Vincenne med tre andra banor, jag tror att deras svar säger allt...ja om nu inte speltappet och de höga omkostnadena hemmavid skulle räcka som vägledning.

2014-03-26
Positivt från Solvalla.

Efter att styrelsen träffat Solvallas sportchef Tore Fyrand har vi fått löften om  att Solvalla efter bästa förmåga kommer att tillmötesgå Amatörklubben. Vi hoppas på ytterligare lopp samt några omflyttningar från fredagar till onsdagar. Vi är nöjda med beskedet och framförallt att vi får gehör för våra önskemål, det stimulerar både vårt arbete och gagnar amatörverksamheten. Vi uppdaterar fliken "Amatörlopp" när vi fått klart från Tore, vilket förhoppningsvis sker om ca fjorton dagar.

Därtill fick vi berättat att fredagarna har Solvalla lyckats göra det bästa möjliga av och Restaurangens buffé är mycket välbesökt och välsmakande. Runt 450 ätande gäster hade hittat ut till Solvalla f.g. fredag. Det måste understrykas att Stockholms Restauranger & Wärdshus, som driver Bistron, Kongressen m.m, verkligen har lyft sig. Bra mat drar folk helt enkelt.

2014-03-26
Delade onsdagar fortsätter att tappa.

Allt sedan starten sjunker omsättningen för delade onsdagar. Likaså växer missnöjet i de aktivas led. Från mer eller mindre samtliga håll såsom; banpersonal, kuskar, tränare, publik, hästägare, övriga aktiva, media (exkl Kanal75), föreningar är kritiken samstämmig. 

Även spelarna har sagt sitt genom omsättningen, som nu -trots fler lopp- är lägre än när Solvalla hade ensam omgång motsvarande vecka f.g. år. Läs gärna Claes Freidenvalls utmärkta krönika i Ronden nr 25, den säger allt. Frågan är nu hur mycket prestige och stolthet det finns hos ledningen i Hästsportens Hus? Ska prestigen få styra eller är ledningen  "karl för sin hatt" och ser sanningen i vitögat och erkänner felsattsningen. Atg´s Vd skriver i veckans V75 program att det krävs "mod att testa nyheter och uthållighet"
Det är just dessa ingredienser vi nu söker hos Atg,  mod att erkänna felsatsnigen, särskilt när det är en sattsning som redan gjorts med tveksamt resultat.
Beträffande uthållighet så finns det knappast ett uthålligare släkte än hästägare, uppfödare och aktiva. Ett öga på sportens siffror så förstår alla hur tålmodiga de aktiva, ägare och uppfödare är och har varit. Ytterligare en sak som upplevs anmärkningsvärt i Vd´s uttalande är; "Målet är högt satt - vi ska erbjuda våra kunder Sveriges mest engagerande spelupplevelse och mötesplats för spel". Denna mötesplats torde i alla fall inte vara banorna, där det som sagt sjuder av missnöje bland de fåtaliga besökarna som fortfarande finns kvar. Dessutom drabbas de externa verksamheterna på banan. Pershing, Solvallas kanske populäraste matställe, har tappat ca 50 % av sin omsättning. Skadan blir bara värre ju längre återgången till det gamla dröjer. Nu är det bästa att agera och göra en sak rätt, istället för att om ett halvår behöva förklara varför allt gick snett.

2014-03-28
Nattsvart i Amatörloppet. Det var definitivt inte Klubbens dag i fredagens Amatörlopp. På de fyra första platserna hittar vi hästar som samtliga tränades i andra regioner. Enda glädjeämnet som stod att finna var att Klubbens Mikael Laudon styrde Gotlandtränade Superspicy till en mycket säker seger med tre längder. Dessutom måste vi skjuta en liten salut till Klubbens relativt nye medlem Tobias Modig som kom femma med sin egentränade Good for Victory. Det ger mersmak. Nu får vi göra "en Kungen" med nya tag och komma laddade till 1000 den 11 april. Då j....r

2014-03-29
Hur går det till?

Enligt § 5 i protokollet från 2014-03-05 informerade Hans Skarplöth Förtroenderådet att "V86 Xpress fått en övervägande positiv respons". I media och på plats har det dock varit annat ljud i skällan. Självklart finns nöjda röster, dock i kraftig minoritet. Det ser vi bl.a. i Rondens enkät (och i spelandet) och att då få det hela till en övervägande positiv respons framkallar många frågor. Vem tillfrågas, är det anställda och de som är avlönade av Atg, ST, Kanal 75 som får nicka ihop med chefen? Rådet måste bli, ta en sväng ner nästa onsdag och möt spelare, publik, travfolk och fråga - det blir nog en annan upplevelse. Modiga män erkänner fel och rättar till dem.

2013-03-29

SOLVALLA ÄR BÄST PÅ PLATS - en bländande travdag på Nationalarenan

med solsken, lopp på en bana, publik, god omsättning (134 miljoner), riktiga prispengar - det är såhär trav skall upplevas, det skapar framtid. Det måste ha varit årets trevligaste travdag, i alla fall i huvudstaden. Bra med folk, liv och rörelse på stallbacken, fantastiska tävlingar med bl.a. uttagning till Olympiatravet.Vi fick även se B.B.S. Sugarlight - en potentiell Elitloppsdrömmare i ett klass 1 lopp som vanns på 11,5 2.140 meter! I Stoeliten fick vi dessutom se Canaka B.F. friska runt på 10,5 1.640 meter, måhända siktas det mot större uppgifter där också? Dagen var väl ett ordentligt bevis på att Solvalla fungerar rätt skapligt - det torde finnas många andra banor och dagar som de styrande borde peta i först innan "Loket som drar tåget" hackas i bitar.

Noterade förresten att proffstränade Milton Sigel och Ersa, dagen innan - på samma Nationalarena, kom trea i sina respektive lopp. Dessa belönades med 5.700 kronor var, som med lite tur kanske täcker provision, transport, utselningsavgift, anmälningsavgift, boxhyra + en kopp kaffe med dopp. Matlappen i dessa lopp gick till de två som vann. Hmm, det blir nog till att hoppa "doppat" i alla fall...

2014-03-31
Om skutan styrs fel är det knappast matrosens fel...

Valberedningen i ST föreslår att Hans Ljungkvist skall omväljas på 4 år. Vi har alla lystrat till sången om Staten och skatten under Hans Ljungkvist tid vid rodret. Detta torde vara en av de viktigaste frågorna för ST och med facit i hand kan inget annat sägas än att ST misslyckats på den punkten. Själv uttrycker Hans Ljungkvist "en stark önskan om att få slutföra det arbete han tagit på sig tidigare." Tittar vi vidare på det facit som Ljungkvist levererat, så blir man inte imponerad. Prispengarna har reducerats, B-ttänarantalet är i det närmaste halverat, hästägarna försvinner, banorna förfaller och uppfödningen sjunker, ja listan kan göra lång. 

Till detta har vi spelet, som likaså är negativt och därtill måste frågan ställas, när skall ordinarie Generalsekreterare tillsättas på ST? Vi har redan sett hur det går om platsen tillsätts med någon som halkar in som på ett banaskal.
Gör inte om och upprepa misstaget som redan begåtts. Tyvärr verkar det som om ST´s valberedning slår följe där, facit räcker tydligen inte. Hur uttryckte LIndberg det gällande Travets kritiker? Rädda för förändringar...vi skriker efter förändring!