Maj 2014

2014-05-04
Onsdagarna på rätt väg

Om det hade varit 1 april hade vi alla förstått det, men nu var det hans höghet Konungens födelsedag och tillika Valborg, vi skrev alltså 30 april. Då räknades det in, i hettan av Elitloppets stigande temperatur, 684 personer på Nationalarenan. Konceptet med delade onsdagar har nu slagit ut i full blom och såväl omsättning som publik slår nya rekord - precis enligt plan. Tänk vad härligt det är med genomtänkta förändringar...

Äntligen är det full fart på treåringarna och de vill ut på banan. Så med hull och hår kastar man sig över propparna för att se när, var och hur det vankas start för nyutexaminerade unghästar på Solvalla. Toppen att se att den 16 maj finns ett lopp för hästar med max 8.000 intjänat, perfekt. Men jag vill nog vänta en vecka eller två, så jag kikar vidare i proppen och efter mycket letande hittar vi nästa lopp 17 juni, stängt vid 10.000 kr. Är det så ST och Solvalla pratat ihop sig om hur huvudstadens unghästar skall få chansen? En gång i månaden skrivs det ut ett lopp för treåringar som vill starta för första, andra eller ev. tredje gången? Minns ni för nåt år sedan då det skulle satsas på unghästar med både pengar och lopp, mycket snack och lite verkstad i vanlig ordning när det gäller ST. Det höll i ett år sen blir det kattskit av det hela. Så herr proppskrivare på ST, det kanske är dags att slå en signal till ett antal tränare och höra hur det förhåller sig med nöjdheten vad det gäller starttillfällen för unghästar, du kan börja med Walmann - något säger mig att det räcker.

Ps Att sen hänvisa till en mild vinter som orsak till att ha skrivit ut för få unghästlopp känns rätt löjligt, men det är klart - klimatet i Silvergrisen är ju annorlunda än de bistra vindar som vi ute i verkligheten får känna av.

"Bättre att göra en sak rätt - än att sen behöva förklara varför allt gick snett"

Vårutflykt  den 3 juni till Stig H
Tack vare ordförande Mats Falk´s "goda tumme" får vi besöka Stora Alby. Ett hyperintressant resmål för alla traventusiaster. Anmälan är obligatorisk och sker till Ulf Collstam. Vi återkommer med tid och plats för avresan.

Kommande Amatörlopp
2 maj, 16 maj

Nästa Styrelsemöte
21 maj

2014-05-04
Fredagens Amatörlopp på Nationalarenan gick äntligen i Solvallas färger, men när vi i samband med prisutdelningen synade matrikeln så vart det allt lite smolk i bägaren. Det segrande ekipaget hade, givetvis av misstag, glömt att införliva sig i Amatörklubbens gemenskap, så där blev det tji när Klubbens ständige sekreterare skulle lämna över det ärofyllda priset. Av detta lär vi oss att de stackars 250 kr i årlig avgift är välinvesterade när man vet hur ett par tömmar skall hanteras. Dock var det mer glädjande att konstatera att andraplatsen gick till Klubbens Mikael Laudon, som tog ett megakliv i serien. Bakom sin egen Magnifique Loss nosade han bort ett Bollnäsekipage från silvermedaljen, vilket vi tackar för. Nu ber vi medlemmar som kör lopp att vässa till sig lte, då det har försvunnit alltför många "tolvor" utomsocknes. Förvisso gläds vi med vischan, men någon måtta får det vara med huvudstadens generösa agerande.2014-05-08
Atg omsätter närmare 15 miljarder
 (15.000.000.000 kr) och enbart Elitloppshelgen omsätter runt 400 miljoner kronor. Då är ett privat bolag, Svea Ekonmi tvugna att gå in med 500.000 kr för att bibehålla förstapriset i Sveriges Travfönster. Resten av priserna sänks, men förstapriset blev intakt. Härligt att Atg, Kanal 75 och ST inte behöver skära i sina egna kostnader. Man förstår att Atg och ST inte vill ha en genomlysning av räkenskaperna. Här får vi väl tacka de Sällskap som vill fortsätta köra ner huvudet i sanden och tycker att Hästsportens Hus och Atg använder administrativa 860 miljoner på ett utmärkt sätt.


2014-05-08
Det är ganska förvånande att Atg och Hans Skarplöth, som lägger hundratals miljoner på reklam och Tv-satsningar runt spel på hästar låter Sveriges mest mediabevakade sportevenmang - Eliloppet - skadeskjutas. Atg väljer alltså att sänka prispengarna med totalt ett par miljoner, trots att det har en mediabevakning och ett reklamvärde som får de flesta evenmang att bli gröna av avund. Med det ligger helt i linje med Atg´s agerande det senaste året, så nu går man in och naggar på flaggskeppet som får hela Sverige att rikta blickarna mot Travsporten. Det är så grundläggande korkat att ord inte räcker till. Kan Atg inte bära upp helgen som drar 50-60.000 besökare, får blickar från stora delar av Europa och omsätter 400 miljoner kronor, ja då är det fara å färde på prioriteringslistan. Men OS-resan till Sotji var i alla fall lyckad...


2014-04-15
Amatörloppet som kördes den 11 april
fick tyvärr smak av nederlag för Klubben. I och för sig var det en Solvalla stationerad amatör om tog hand om segern, men han (Mathias Alm) är inte medlem i Klubben och vi som hade laddat lite extra gällande hederspriserna. Tråkigt, men visst kliver du ombord och blir medlem nu Mathias? Bakom segraren hittar vi Lasse Punkari bakon Anna-Karin Rundqvist-tränade Hot Prince. Lika illa blev det på tredjeplatsen där Djuse d.y. placerade sig precis framför Klubbens Bro-stationerade Jan I. Jönsson, som hade anmält Ouite Easy avkomman Mon Cheri Broline, vars fjärdeplats inbringade 3.850 kr.
Intressant att konstatera att detta inte var ett s.k. Breddlopp, hade Jan ställt upp i det hade han fått 4.450 kr för sin fjärdeploats.
Lopp med 20.000 i förstapris har en prissumma på 43.450 kr. Breddlopp med 15.000 i förstapris har en prissumma på 44.000 kr - var det subvention man ville komma bort itfrån - modell premieloppen?