Utflykter

Vi har som ambiton att ordna minst en årlig utflykt för våra medlemmar.

 

Vanligtvis ordnar vi utflykten om våren, men det händer att det blir både vår och höst. Vi försöker hitta olika intressanta utflyktsmål där vi kan få nya infallsvinklar och tankebanor från de ledande aktörerna inom travet. Vi besöker Proffstränare, Stuterier, Veterinärkliniker, m.m. där vi snappar upp kunskap som vi sedan efter eget huvud kan sjösatta i våra egna verksamheter. Så med devisen "Kunskap är den enda börda som är lätt att bära" jagar vi i Amatörklubben hela tiden efter intressanata utflyktsmål, knutna till travet och hästar. Vet du något ställe du skulle vilja besöka eller har du något att visa / berätta, kontakta Mats Falk i styrelsen. Vi behöver all hjälp vi kan få för framtida intressanta utflykter.

Vi åker bekvämt på våra utflykter

2015-06-09
Vårutflykt till Daniel Redén och stall Zet

Ett sextiotal medlemmar besökte Daniel Redén och Stall Zet på årets vårutflykt för klubbens medlemmar med familjer.

Där fick vi en visning av stallarna och träningsbanorna med bl.a "lerrakan". Daniel visade också upp ett antal av sina fina travare och förklarade  vad han letar efter extriört på en travare. Daniel berättade också om sin träningsfilosofi gällande skrittning före jobb, antal intervaller, joggning efter jobb och nämnde t.ex att hästarna bara tränas 2 ggr/vecka. I övrigt gäller hagen och utevistelse.

Utflykten avslutades som vanligt med sallad förtjänstfullt tillagad av vår klubbmästare Ronny Gustafsson.

Ett STORT tack till Daniel för ett intressant besök.

Vårutflykten 2013 gick till anrika Menhammar

Väl på plats blev vi väl omhändertagna av Menhammars Johan Hellander som började med lite allmän info innan vi vandrade för att kika på Menhammars fantastiska Hingstar. På vägen mot ena hingsstallet stannade vi till hos den nu 29-årige Mack Lobell som visade både på humör och attityd. Trots sin ålder var han vid synnerligen god vigör och Johan berättade att Mack Lobell är den enda hingst som jagat ut honom ur en hage...Det är nu en fyra-fem år sedan som Mack Lobell betäckte sina sista ston. Nu bevakar han mest domänerna från sitt egna stall.

Därefter fick vi stifta bekanstap med Jaded, som också visade attityd och Johan fick brottas ordentligt med honom, men man märkte att det fanns en ömsesidig respekt.. Johan berättade att Jaded egentligen är en synnerligen from och beskedlig hingst. Jaded nedärver alltsomoftast sin kraftiga manke, sa Johan. Därefter kom populära From Above och Zola Boko ut och visade upp sig. Frome Above hade det lite trögt initialt i sin avelsstart berättade Johan, men efter att de första fölen kommit ut på banan vet vi alla hur hans populäritet ökat och han ståtar som en av få hingstar som haft full bok de senaste åren .Han är även mycket eftertraktad i Italien dit det i år kommer att skickas 45-50 doser. Zola Boko var en av två hingstar som fick full bok för något år sedan och är fortfarande eftertraktad. Något som var gemensamt för alla tre hingstarna var att de såg ut att kunna äntra tävlingsovalen vilken dag som helst,  i ett strålande skick var dom.

Efter vandrade vi till Menhammars två inackorderade avelshingstar, Going Kronos och Chocolatier. Johan berättade att Going Kronos var en mycket intelligent och pålitlig häst. Han sa att man aldrig riktigt skall lite på en hingst, men på Going Kronos kunde man lita på itill 99,9%. Även hans far, Viking Kronos, var av samma skrot och korn.
Vi fick även kika in i rummet där "själva action" ägde rum. Menhammar försöker undvika att behöva använda ett brunstigt sto som "aptitretare" och det fungerar för det mesta alldels utmärkt. Om det kärvar lite, berättade Johan, så brukar det räcka med en papperstuss med lite urin från ett brunstigt sto, för att citera travkommentatorerna - det skall bli fart på tillställningen. Johan berättade att både Going Kronos och Choclatier har lite trubbel med sin produktion och deras sperma-donationer räcker oftast bara till ett eller två ston medan From Above kan leverera till 40-50 ston på en enda omgång. Choclatier är, berättade Johan, mycket efterfrågad och han hade kunnat få flera hundra ston, men man har begrännsat honom till ca 80 ston pga av den dåliga spermakvaliten.

Efter hingstpresentatione styrde hela sällskapet kosan upp till logen och där vi förtärde Ronny Gustavssons förträffliga anrättning och lystrade till information från klubbens vice orförande Jan Skoglund, innan bussen vände hemmåt. Besök Menhammar

Vårutflykt den 12 juni 2012

Solvalla Amatörklubb bjöd medlemmarna och deras familjer till årets vårutflykt, som detta år gick till Jordanstorp och Team Per Lennartsson, som rönt allt större framgångar de senaste åren. Team Lennartsson satsar stort och framåt med nya tankar, bl.a. var han i full färd med att bygga separat duschhus för hästarna, allt för att skilja på fukt och boplats. Det hela var mycket intressant och vi fick ett synnerligen trevligt bemötande av vår värd som entusiastiskt berättade om sin omfattande och verksamhet. Våra 22 medlemmar fick en även rundvandring och en frågestund tillsammans med Per. Besöket avslutades med en god sallad och tips om tre kommande tänkbara vinnare från Team Lennartsson, två satt klockrent.

 

Läs mer om Team Lennartsson

2011 Besökte Amatörklubbens Vårutflykt Jörgen Westholm

En buss kommer lastad, torsdagkväll den 16 juni, rullade en fullsatt buss från Solvalla in på gården.

Jörgen hälsade välkommen och han visste vad som vi var mest intresserade av. Direkt bad han busschauffören köra genom den omtalade Takrakan och det var många nyfikna amatörblickar. Därefter bjöds det på en bit mat i Trav Caféet, som lät sig väl smakas.

Sedan tog sällskapet en tur kring gården och i stallarna. Jörgen berättade och svarade på frågor och delade som vanligt ut lite kängor till mindre kloka travpolitiska beslut. Det var många som ställde frågor om just Takrakan och hur den visat sig fungera. Det var även extra intresse för anläggningen för simträning. Och sist men inte minst, äventyret med Annica "Down Under". Jörgen har fullt av nya och friska idéer och är definitivt inte rädd för att förverkliga dem. Bussen rullade tillbaka till Solvalla och kvällen kändes både lyckad och uppskattad.

Besök gärna Team Westholms Hemsida