Juni 2014

Fakta

Lördagen 15 feb omsatte spelet 116 268 017 kr. Atg gav denna dag tillbaka till Sporten via prispengar 1 907 300 kr, motsvarande 1,64 %.
Varje dag (365 dagar per år) slukar Atg´s administration dryga 2 miljoner kr.

2014-06-08

Solvallas föreningar gick i våras (genom ett starkt initiativ av Gunilla Hansson och Travtränarna) ihop och författade en skrivelse till ST styrelse. Syftet med brevet var att belysa missnöjet från oss aktiva och hästägarna med de delade onsdagarna. Nu har svaret kommit genom Lindberg och inte särskilt förvånande så beskrivs onsdagarna i superlativ med vissa smärre små framtida justeringar. Nu är frågan hur vi i  föreningarna laddar om, eller var det bara ett löst skott vi drog iväg? Det flaggades tidigt från vissa håll att brevet skulle avfärdas och att en plan B skulle komma att behövas. Vi får nu hoppas att föreningarna lyckas samordna för krafterna för fortsatt kamp. Förunderligt är ändå hur ST och Lindberg försvarar de delade nsdagarna, vi trodde väl lite till mans att ST var sportens talesman...

Observera att när ni läser brevet så skriver Lindberg att omsättningen är positiv...tyvärr berörs inte kostnaderna för dubbla tv-team. Dessutom är frågan - Om man tittar på totalomsättningen, är det fortfarande positivt då, DD har ju tappat kraftigt? Ronden har ju på ett tidigt skede presenterat helt andra siffror än vad Lindberg hänvisar till. Såväl Amatörklubben som Hästägarföreningen har på dragning med Skarplöth ställt denna direkt fråga, men tyvärr till döva öron. Atg`s försäljningschef sa på Amatörklubbens årsmöte att produtionskostnaderna nu t.o.m. var lägre än när Solvalla var ensam onsdagsbana...Inte konstigt att många av oss är skeptiska. Läs Lindbergs svar längst ned på sidan..

 

2014-06-06

Tisdagen den 3 juni gick vårutflykten till Stora Alby och Stig H Johanssons Gård. Det är alltid en fröjd att få beträda lite klassiska marker, för det är nog det som Stig H och hans gård är på väg att bli. Alla vi till åren komna inser nog inte det, men för en yngre generation är detta eller kommer snart att bli just klassiska marker.

Stig H välkomnade oss vid nya stallet, som byggdes för 25 år sen, vilket sas med ett skevt leende. Redan där fick vi ett litet smakprov på humorn som gömmer sig under den annars så korrekta fasaden. Vi var ca 30 personer som slutit upp och lyssnade till en kort berättelse om hur Stora Alby kom i Stigs ägo 1979. Då var det en bondgård i klassisk mening och arbetet med att iordningställa gården till trav pågår än idag. Vad vi kunde utläsa så är det en process som aldrig upphör. Nu i vår har t.ex. Atora Alby försetts med en mer tungsprungen sandbana, där hästarna får arbeta lika hårt i 35 fart som dom gjorde tidigare i 25 fart. Vi förstår alla att det sparar både ben och kropp på hästarna. Idag har Stig ca 100 platser att förfoga över, ett dryga 10-tal förvaltar familjen över för sina ridhästar och bl.a. Sveriges vinstrikaste häst någonsin Victory Tilly. Vi fick givetvis träffa legendaren i egen hög person och det var en synnerligen välbehållen 19-åring som visades upp. Stig berättade att han tyckte att Victory Tilly var i det närmaste en perfekt travhäst exteriört. Vi fick en genomgång om  vad som var hemligheten bakom Victory Tillys framgångar, vilket vi behåller för oss själva - det är ju auktion snart.

Aftonen avslutades med en liten sallad tillsammans med familjen Johanssons Ridhästar och Victory Tilly och därefter var besöket tillända. Jag tror att det flesta av oss var nöjda, dock kanske inte de två gentlemennen som satt kvar i sin bil och småpratade på parkeringen när bussen for iväg på klockslaget fem.

Faktarutan

Jag sökte den 7 juni i propparna, (startprissumma 0-25.000 kr) efter lopp för ett 4-årigt sto som p.g.a. diverse problem kommer till start först nu. Det är lite skrämmande, då det i princip (enstaka undantag) endast finns lopp med 10-20.000 i förstapris. Jag har sökt i hela landet. Dvs, vinner du inte eller kommer tvåa så får man med en proffstränad häst betala för att starta. Var det unghästar ST satsade på?

2014-06-10

Är inte breddlopp enbart en räddningsplanka för ST att hålla antalet starter uppe? LIkväl som Atg stoltserar med spelomsättning, stoltserar ST med antalet startmöjligheter för hästarna. Att det i Atg´s fall inte blir pengar över till sporten efter alla administartiva kostnader vet vi och lika är det med ST´s breddlopp. Nu skrävlas det om dessa breddlopp som möjliggör starter till minimala prispengar. Att det inte gagnar hästägarna råder det ingen tvekan om och samtidigt förespråkar ST vikten av hästägare, både nya som gamla. 

Att då leverera lopp som gör starten i sig till en backaffär om du inte vinner eller kommer tvåa är precis som Leif Witasp skriver - horribet. Här nedan citeras Leif Witasp "Jag fortsätter att gnälla om alla breddlopp. På grund av det har vi mindre möjligheter att starta och med indragna starttillfällen i landet blir det massanmälningar till loppen och svårt att komma med. Att de tar våra tävlingsdagar och gör till breddagar tycker jag är horribelt mot hästägarna."
Noterbart, 35 ston är anmälda till Bollnäs 13/6, ett 3-åringslopp för ston (ett riktigt lopp) med högst 20.000 kr insprunget. Hade det varit öppet för alla, hade det väl varit dubbelt så många anmälda. Och Lindberg väljer att ge oss Breddlopp, tack för det. Rackarns tur att Amatörlicensen fortfarande finns.

2014-06-11
Sisådärja, nytt bottennapp för V86.

Förra veckan omsatte V86 16,7 miljoner och denna vecka 16,1. Om Atg offentliggjorde kostnaderna för dubbla banor så skulle vi alla se svart på vitt att V86 Xpress är en förlustaffär jämfört med när Solvalla var ensam arrangör. Framförallt om samma PR-satsning hade genomförts för att stimulera Solvalla och TV-sändningarna hade fått vara kvar. 

Hur länge skall prestigen få råda i Hästsportens Hus? Förvisso blir det viss nydaning efter sommaren, men det lär inte göra någon gladare och får met ses som ett spel för galleriet. Garanterat att V86 Xpress på dubbla banor är ett minne blott under 2015. Nu handlar det bara om för Skarplöth & Co att bida sin tid så delade omgångar kan försvinna så osynligt som möjligt.
Ni läste det här först.

2014-06-17

Dagens Amatörlopp tillika Hästägarföreningens Jubileumspris blev en dubbel framgång för Klubben. Tränare är Stefan Melander och körsvän var omutlige Johnny B Karlsson, som enligt segerintervjun blivit gratulerad redan innan loppet - så stor favorit var han bakom Digital Display, som f.ö. är bror till Digital Ink. Tvåa i loppet blev Klubbens Lasse Punkari. Vi gratulerar segraren.  

2014-06-30

Amatörloppet i fredags gick i Klubbens tecken genom vår en egen Louise Medelberg. Med kvinnlig list och säkra händer manövrerade hon -bakom Cheap Monday- enkelt bort samtliga konkurrenter. Segern skrevs till en längd och ägarparet Hans (tillika tränare) och Britt-Inger Andersson kunde kvittera ut förstapriset om 20.000 kr. Vi gratulerar stort och nickar samtidigt åt Ronny Gustavsson som lade beslag på tredjeplatsen med sin egen Baccardi Razz.

ST´s svar till Solvallas föreningar

STOCKHOLM 140602

Svar på brevet från Solvallas föreningar:

Onsdag Xpress infördes i februari 2014 som ett nytt grepp på veckans näst största speldag. Omsättningsutvecklingen på V86 var negativ (nedgången på onsdagarna stod för halva ATG:s speltapp under 2013) liksom flera andra parametrar.
Onsdag Xpress har pågått 13 veckor och visar positiva effekter på omsättningen, både brutto och netto, och visat sig vara populärt hos tv-tittare, ombud och ATG Live-tittare.

Sportsligt har det funkat mycket bra med hela hanteringen som möjliggör det snabba tempot. Ett tempo som kundgruppen spelare har efterlyst.
Sportsligt är det också fler aktiva som kör in pengar i V86-loppen (+16 procent) och en större del av landets elittränare och elitkuskar är igång samtidigt, om än på olika banor.
En – subjektiv – uppfattning hos en del är också att onsdagsloppen är roligare i dag, det händer mer i dem.

Tre av fyra delar funkar bra. Omsättningen har hittills gått bra.
Men på banan har det inte alls fungerat som vi hoppats. Inte minst publikmässigt. Här har vi fortsatt en stor utmaning.
Den tanke som finns nu är att vända på konceptet – och att lägga på ett eller ett par lopp. I praktiken skulle det innebära att Solvalla, om vi tar det som exempel, skulle inleda med fem eller sex lopp på egen hand för att sedan avsluta med en V86 i Xpress-format. Totalt nio eller tio lopp skulle köras på Solvalla.
Det här kan ses som en kompromiss. Vi har vunnit mark i tv, hos ombud och i ATG Live-miljö, men vi har förlorat mark på banan.
Vi tror att den här omdaningen har möjlighet att vända på detta. Att banorna får en mycket bättre möjlighet att bygga ett bra koncept, att stallbacken blir mer levande och att unghästar får chansen att synas i bättre fönster, på bättre dagar. Vi tror också att det förlängda spelstoppet för den stora spelformen, V86, är positivt för omsättningen.
Det här är inriktningen just nu. Vi återkommer när fler detaljer är klara.

Vad gäller fredagarna ser vi idag ingen möjlighet/inget skäl att ändra starttid till 15.00.
Lunchkonceptet på Solvalla har fungerat bra under den korta tid det har körts.

Svensk Travsports Styrelse via Johan Lindberg