FAKTARUTAN

Ons 22 jan Solvalla
Tot oms 35 139 532kr Publik 1 128
Ons 29 jan Åby
Tot oms 30 672 625 kr Publik 796

Januari 2014

2014-01-09
I veckan hade Amatörklubbens styrelse samtal med B-tränarnas styrelse om ett ev. samgående. Man kom överens om att att verka för en sammaslagning och som riktdatum har 1 oktober satts. Dock är det ett antal pusselbitar som skall på lösas, men med god vilja och samarbete torde detta vara av enkel natur. Tanken är att B-tränarna lägger ner sin förening och medlemmarna från B-tränarna går in i ekonomiskt starka Amatörklubben. Om allt går i lås blir vi en stark förening som kommer tillvarata intressena för såväl B-tränarna som Amatörerna.

2014-01-10
Är det inte dags för ST att flytta fokus och satsa på Kvalité istället för Kvantitet?

Tyvärr verkar det som om Travet återigen slår sig för bröstet för fel saker. Vi minns hur det basunerades ut om omsättningsökningarna på spelet och det mesta försvann ner i en gigantisk administration eller kanske mindre begåvade reklamfilmsprojekt.

 Inget sparades för bistrare tider, utan likt en gottesugen 7-åring sattes det sprätt på pengarna i tron att fickorna vr djupa likt Marianergraven. Att kärnverksamheten endast fick småsmulor från sötebrödsdagarna vet vi. Såväl uppfödning som hästägande gick i motsatt riktning, med allt sämre lönsamhet och färre utövare. Nu gör ST om Atgs blunder och ropar om kvantitet och sin förmåga att arrangera många antal lopp. "Att hålla uppe och gärna öka antalet starttillfällen är något som Svensk Travsport prioriterar". Vidare skriver ST "Antalet starter har ökat något till 103 718 (+ 201) som är den högsta noteringen på flera år!" (observera utropstecknet). Att ordet matlapp fått en ny innebörd skriver ST och Mats Fransson ingenting om. Endast vinnaren (i ett 30.000 kr lopp) bär sina kostnader, restrerande 11 hästar går med förlust den månaden. Nu blir det lite bättre om man är amatör, men en sport utan proffsen skulle stå sig slätt. Precis detta exempel, med travlopp i parti och minut kunde vi nyligen läsa om i Ronden. Italien började med lopp i tid och otid för ca 10-15 år sedan och idag skördas frukterna av den idén. Tänk om ST istället kunde lägga fokus på kvalitet och skriva om fina prispengar och hur många hästar som bär sina kostnader. Att komma trea på Solvalla och få 12.000 (dettta i 50.000 kronors lopp) täcker en halv träningsmånad efter att provision, start- och reskostnader är dragna. En intressant iakttagelse är att travets nestor och kanske bästa tränare genom tiderna inte hade en enda 3-åring (möjligen Vincere Scis Win) under 2013 som lyckades täcka sina egna kostnader, det säger en del. Det börjar bli dags för Lindberg att flytta fram sina positioner mot Atg och börja agera...

2014-01-11
Kundvård, vad är det?

Principiellt borde alla ha fri tillgång till Atg-live. Men i väntan på att den insikten skall nå Skarplöth & Co borde Atg i alla falll se till att de som tillhandahåller spelobjekten får fri tillgång till forumet. Varje häst bör vara berättigad med minst ett ägarabonnemang till Atg Live, givetvis skall även uppfödaren ha samma förmån. Små gester kostar lite och betyder mycket, vi skulle kunna kalla det kundvård... Nu har förvisso Skarplöth klart deklarerat (SHF´s möte våren 2013) att det är spelaren som är hans kund, men nog vore det en gest.... Sen MÅSTE användaren av Atg-live ges möjlighet att stanna kvar på en bana och inte fladdra fram och tillbaka mellan banorna. Egentligen både arrognt och dålig kundvård av Atg & Kanal 75 och det i en tid som genomsyras av ordet valmöjlighet. Kanal 75´s Vd Nicklas Anderssons är väl medveten om önskemålet, men i desperation efter omsättning lever förmodligen Atg med villfarelsen att vi spelar mer om vi tvingas åka jojo mellan banorna? Varför skulle man annars fullständigt strunta i denna enkla kundnytta? Tänk att kunna sitta i lugn och ro och följa V-64 tävlingarna, med värmningar och allt från Kalmar och slippa fladdra upp till Boden var tionde minut och se deras lopp. Alla vill ju inte ha "4 sekunder" mellan loppen. Men känslan är att Skarplöths plan är att behandla alla lika (illa) och att det är efter hans pipa vi ska dansa. Att travet tappar i alla led - spelare, hästägare, publik, uppfödare läser vi dagligen om. Kanske tillfälle att byta tänk på Atg och börja lyssna efter vad kunden önskar...

2014-01-18
Förhoppningsvis årets enda gång som vi fick se en icke medlemseger i Amatörloppet på Solvalla den 15 Januari. Att den dessutom gick utomsocknes (Lindesberg) gör att det svider lite extra. Vi betraktar det hela som ett smärre olycksfall i arbetet och smörjer upp hjulen med ett extra fettlager till nästa gång. Vad det gäller platserna därbakom blev det i princip full pott. Som tvåa hittar vi Jens Ekstam och trea blev Louise Medelberg. Nu litar vi på att Klubbens medlemmar kommer laddade till tänderna den 24 januari då nästa lopp går av stapeln...

2014-01-31 Föräldrarnas egna prestationer av största vikt?

Efter en snabb titt, utan någon speciell logik eller titt på stona, konstateras att Ready Cash fått en finfin start i aveln i Sverige. Hans segerprocent hos avkommornas starter är strålande 28%, trots att hans härstamning enligt Avelsbedömningen inte tillhör toppskiktet. Förvisso är avkommornas starter än så länge få, men trenden finns. Andra hingstar av intresse är t.ex. Chocolatier med 22%, Donato Hanover och Going Kronos på 20%.
Andover Hall 17%, Cantab Hall - Love You - S.J.`s Caviar och Viking Kronos på 16%, Orlando Vici 15%, Scarlet Knight 12%. Nu torde procenten späs ut i takt med att fler avkommor startar, men det är en intressant början. En doldis är Prodigious som på få avkommer väcker udran om det är en tillfällighet, eller?

2014-01-29
ST´s nya info om avelhingstarna är lysande. nu får vi direkt all fakta om hästens avelsvärdering på samma ställe där vi finner övrig info, kanon.


2014-01-30 Avtalet med Staten klart - och vi aktiva får ta på oss dummestruten igen, tack för det.
Återigen får vi lystra till samma sång - Skatten skall ses över. Vad är det för fel, när travet skickar samma förhandlare (Ljungkvist) och resultatet uteblir igen? Hur kan detta få fortgå gång efter gång? Att skatten skall "ses över" som det sägs är ju rent ut sagt löjeväckande. Hur många utredningar om skatten finns det inte redan? Det påminner alltför mycket om parodin Östersjön som konstaterats är det skitigste av alla hav och Staten tillsätter utredning på utredning för att kontrollera havets status. Minns ni förresten för ett antal år sedan,  kanske 10 år. Då tillsattes en utredning för att ta reda på hur många utredningar som pågick....det är väl på den begåvade nivån vi är med travet, skatten och de s.k. förhandlingarna.  

Självkritiken finns i alla fall inte i Hästsportens Hus, att kliva åt sidan och släppa fram någon ny förhandlare. Att dessutom lägga ett slutdatum för när skatten ska vara utredd till efter valet och nuvarande beslutsfattare med största sannolikhet är ett minne blott, ja det måste vara fullständigt hål i huvudet. Förvisso pratar Ljungkvist om vissa lättnader, som om fem år kommer att ge ett netto på 500 miljoner eller mer.Hur många tror på det och framförallt vem har tid att vänta? Att lova guld och gröna skogar om en massa år, det kan vi alla - det var nu vi behövde se resultat, inte om fem år. En sänkt skatt hade kunna varit möjlig från 1 juli eller senast vid årskiftet, men av detta verkar det i vanlig ordning alltså bli noll och ingenting  Läs själva vad ST och Ljungkvist säger.