Fakta 

Lördagen 15 feb omsatte spelet 116 268 017 kr. Atg gav denna dag tillbaka till Sporten via prispengar 1 907 300 kr, motsvarande 1,64 %.
Varje dag (365 dagar per år) slukar Atg´s administration dryga 2 miljoner kr.

Februari 2014

Tricoloren vajar vackrast

2014-02.03
Pengarna finns - i Fransk Travsport och hos ATG´s admnistration

Listan på de tio vinstrikaste svenska hästarna har alla de gemensamt att de startat i Frankrike. Det visar var pengarna finns och att Sverige står sig ganska slätt när det gäller att stödja och hålla  svensk travsport konkurrenskraftig. Omsättningen i Sverige är goda 12 miljarder kronor och ändå står sig flertalet av våra hästar chanslösa att bära sina kostnader och sämre blir det under 2014, då prispengarna sänks ytterligare.  Nu tar Atg´s  administration drygt 760 mijoner årligen, samtidigt som deras besparing i år stannar på 11 miljoner kronor.  Atg´s besparing bör sättas i jämförelse med sänkningen av prispengarna och besparingar för banorna. Där är det helt andra besparingskrav.

2014-02-04
Frågorna är många - vad ser Atg och ST som inte andra ser?

Solvalla hade en gång i tiden en slogan som löd "Solvalla bäst på plats". Idag när i skriver Februari 2014 är denna slogan lite pasé, då enda riktiga tävlingsdagen skänkts bort till 50% av Stockholms Travsällskap och Solvalla. Inte många nöjda röster har hörts om beslutet, men tystnaden är en form av acceptans.
Nu läser vi åter hur Atg och ST misslyckats i förhandlingarna med Staten, dock hävdar såväl Skarplöth som Lindberg motsattsen. Skarplöth säger i Ronden nr 11 "...vi ska göra Sverige mer levande. Det görs genom skatten; det byggs vägar, det anställs sjuksköterskor...".

 Hur mycket bidrar inte redan hästnärningen med, varför går det budskapet aldrig fram och varför pratar Skarplöth såsom om inte travet redan bidrar med svindlande summor i skatt? Varje krona som det spelas för har redan betalat full skatt, varje häst i proffsträning generar förutom arbetstillfällen arbetsgivaravgifter och andra skatter. Om Skarplöth kunde presentera en total uppskattning vad hästnäringen generarear till staten så skulle vi nog lite till mans hicka till. Och här ska vi komma ihåg att alla som äger häst privat redan skattat för pengarna som bekostar hästräkningarna.

Nu har herrar Lindberg och Skarplöth flyttat fokus och framtiden ligger tydligen i spel på virituella hästar...Om detta är ett sådant genidrag så ställer sig vän av ordning frågan, varför har inte något annat spelbolag presenterat detta? Såväl Unibet som Bet24 och allt vad dom heter torde ha utvecklingsavdelnigar som är minst i paritet, ja förmodligen vassare än Atg´s. En snabb inloggning på Atg´s Flashbaserade hemsida undanröjer alla tvivel. Tongångarna inom travets etablisemang med ST´s Lundkvist i spetsen är nu fem år fram i tiden, då denna nya spelform skall generera ett netto på minst 500 miljoner kronor. Det måste vara underbart att vara Orförande för ST och kunna prata om en utväxling på en halv miljard om fem år, då har herr Lundkvist med stor sannolikhet och kanske ett "Ops" hunnit tacka för sig och lämnat skutan guppandes ute på den politiska oceanen utan någon framtid i sikte. Kvar står vi med våra riktiga och levande hästar som en gång i tiden generarade hopp och sysselsättning.

2014-01-11
Kundvård, vad är det?

Principiellt borde alla ha fri tillgång till Atg-live. Men i väntan på att den insikten skall nå Skarplöth & Co borde Atg i alla falll se till att de som tillhandahåller spelobjekten får fri tillgång till forumet. Varje häst bör vara berättigad med minst ett ägarabonnemang till Atg Live, givetvis skall även uppfödaren ha samma förmån. Små gester kostar lite och betyder mycket, vi skulle kunna kalla det kundvård... Nu har förvisso Skarplöth klart deklarerat (SHF´s möte våren 2013) att det är spelaren som är hans kund, men nog vore det en gest.... Sen MÅSTE användaren av Atg-live ges möjlighet att stanna kvar på en bana och inte fladdra fram och tillbaka mellan banorna. Egentligen både arrognt och dålig kundvård av Atg & Kanal 75 och det i en tid som genomsyras av ordet valmöjlighet. Kanal 75´s Vd Nicklas Anderssons är väl medveten om önskemålet, men i desperation efter omsättning lever förmodligen Atg med villfarelsen att vi spelar mer om vi tvingas åka jojo mellan banorna? Varför skulle man annars fullständigt strunta i denna enkla kundnytta? Tänk att kunna sitta i lugn och ro och följa V-64 tävlingarna, med värmningar och allt från Kalmar och slippa fladdra upp till Boden var tionde minut och se deras lopp. Alla vill ju inte ha "4 sekunder" mellan loppen. Men känslan är att Skarplöths plan är att behandla alla lika (illa) och att det är efter hans pipa vi ska dansa. Att travet tappar i alla led - spelare, hästägare, publik, uppfödare läser vi dagligen om. Kanske tillfälle att byta tänk på Atg och börja lyssna efter vad kunden önskar...

2014-01-18
Förhoppningsvis årets enda gång som vi fick se en icke medlemseger i Amatörloppet på Solvalla den 15 Januari. Att den dessutom gick utomsocknes (Lindesberg) gör att det svider lite extra. Vi betraktar det hela som ett smärre olycksfall i arbetet och smörjer upp hjulen med ett extra fettlager till nästa gång. Vad det gäller platserna därbakom blev det i princip full pott. Som tvåa hittar vi Jens Ekstam och trea blev Louise Medelberg. Nu litar vi på att Klubbens medlemmar kommer laddade till tänderna den 24 januari då nästa lopp går av stapeln..

2014-02-10

Den 24 april har Klubbens sitt årsmöte och gästas av såväl Skarplöth som Lindberg.
Reservera aftonen för en synnerligen spännande kväll då vi har chansen att få svar på många frågor om vår och travets framtid. För att kvällen skall få struktur och ge oss så mycket nyttig information som möjligt kommer Klubben att ha en moderator som styr aftonen. Självklart skall vi försöka få svar på så många frågor som möjligt, därför ber vi dig maila in frågor som du har till Skarplöth och Lindberg. Maila Ordförande Mats Falk matsufalk@gmail.com eller Kassör Gunnar Stelius jejunas@gmail.com, så kommer vi sammanställa ett vasst frågebatteri till herrarna. Så tänk till och ta chansen att ställa just din/dina frågor.

2014-02-25
Nu ligger

årets Amatörlopp på hemsidan. Tyvärr är det alltför många fredagar för att vi skall vara nöjda. Likaså har vi tappat, liksom travet i övrigt, ordentligt på prissummesidan. Dock omsatte Atg över 12 miljarder förra året och därtill gör vissa källor gällande att ett antal miljarder från utlandet endast genererar pengar till Atg´s administration och inte en krona går tillbaka till Travsporten...hurvida det stämmer hoppas vi få klarhet i framöver när Skarplöth gästar vårt årsmöte.

2014-02-05
Slår Freidenwall huvudet på spiken gällande Amatörerna?

I Rondens Ledare nr 11, som syftar på utspelet om -spel på virituella hästar- skriver Claes "I samma veva skulle det vara ett alldeles ypperligt tillfälle att återgå till mer normalt tävlande". Freidenwall syftar på att vi skall tävla mer på kvällar, medans dagtid kan låtsashästarna få utrymme. Vidare skriver han "Just amatörerna fick stryka på foten när tävlingsprogrammet stuvades om i början av förra årtiondet. I oktober 2000 fanns det 7.259 personer som hade B-tränarlicensi Sverige och vid måtningen den 15 oktober 2013 var antalet nere i 4.249". Claes Freidenwall drar parallellen till att lunchtävlingarna infördes 2001 och succesivt utökats till hela tävlingsdagar, vilket försvårar för amatörer och b-tränare som oftast har "normala" arbeten. En 42% minskning är ju ett rätt tydligt språk...Tyvärr får Solvallaamatörerna smaka på denna beska medicin än mer under 2014 då den absoluta majriteten av våra lopp ligger på fredagar med start kl 12.30. En utveckling som Freidenwall varnar för i sin krönika och vi har som verklighet.

2014-02-09
Lördagens Amatörlopp på Solvalla 

gick som sistalopp under finalerna på V75. Segrade gjorde Lennart All Over tränad av J Westholm, framförd av Solvallabaserade amatören Patrik Fernlund. Tätt bakom kom A Forselltränade Nordic Viking körd av L Punkari och som trea hittar vi Per Nordvall bakom Cold Cat Bolden. Vi gratulerar samtliga till pallplatserna, med en extra salut till det segrande ekipaget.

2014-02-10
Den 24 april har Klubbens sitt årsmöte och gästas av såväl Skarplöth som Lindberg.
Reservera aftonen för en synnerligen spännande kväll då vi har chansen att få svar på många frågor om vår och travets framtid. För att kvällen skall få struktur och ge oss så mycket nyttig information som möjligt kommer Klubben att ha en moderator som styr aftonen. Självklart skall vi försöka få svar på så många frågor som möjligt, därför ber vi dig maila in frågor som du har till Skarplöth och Lindberg. Maila Ordförande Mats Falk matsufalk@gmail.com eller Kassör Gunnar Stelius jejunas@gmail.com, så kommer vi sammanställa ett vasst frågebatteri till herrarna. Så tänk till och ta chansen att ställa just din/dina frågor. Vi återkommer med mer information, då även klockslag och plats.


2014-02-11
Krafttag mot rabatterat totoospel från utlandet. 
I takt med tiden dyker det upp alltfler frågetecken kring tidigare beslutsfattare inom travet. Omsättningsökningen på Remys tid visar sig nu bl.a. innehålla kraftiga spelrabatter, vilket tidigare förnekats. Nu verkar Atg med Skarplöth vid rodret försöka komma till rätta med problemet, vilket är tacksamt. Dessuom lovas transparans när man är klar med undersökningarna så vi får reda på hur det hela ligger till. Det här är ytterligare ett bevis på vikten av kritisk granskning och ifrågasättande av Atg och ST verksamhet.


2014-02-12
Hallå Hallå
Medlemsavgiften om 250 kr måste betalas till Klubben så fort som möjligt, då vi har tuffat till oss lite och uteslutningsklasulen (28 feb) lurar runt hörnet. Glöm inte att skriva dit ditt namn på inbetalningen. Vi har 8 anonyma betalare, vet du med dig att du missat namn på talongen så hör av dig så fixar vi det. jejunas@gmail.com

2014-02-17
En titt i Proppen gällande lopp framöver på Solvalla 

så konstateras att normalloppet på Nationalarenan numer har 30.000 kr i förstapris, 13.500 kr i andrapris, 8.500 kr i tredjepris.
Dvs, två tredjeplatser samma månad på Nationalarenan, vilket bör betraktas som rätt skapligt, genererar ändå en kraftig förlust den månaden om du har häst i proffsträning. Så en satsning på Amatörkarriären torde vara att beakta  om du vill ha en gnutta av en chans att få ekonomi i ditt hästägande.

2014-02-20
Upp-och-nervända världen när uppdragstagaren styr uppdragsgivaren?

Återigen måste vi ta rygg på Claes Freidenwall som i senaste numret av Ronden och frågar "Om det är nödvändigt att behöva en projektgrupp och (dyr) konsultfirma för att konstatera att det inte går att driva en travbana för 2 miljoner kronor årligen". Har ST och dess sportchef så dålig inblick i verksamheten att det behövs en utredning för detta?

På ST hemsida säger Petter Johansson bl.a. att man arbetar med Banornas uppdrag, vilket det f.ö. varit mycket fokus på senaste tiden. Kanske med all rätt, men samtidigt känns det som att Sällskapen borde styra upp ST betydligt hårdare med tanke på resultatet som levereras till Sporten. Vem som styr vem verkar ju lite oklart, men vi sitter ju med resultatet och precis som Petter Johansson säger på hemsidan så tappar sporten utövare. Glädjande att ytterligare en chef har kännedom om detta och härvid vill Petter aktivera nya utövare. Det känns ju kanske mer angeläget och betydligt enklare att försöka behålla de som fortfarande finns kvar innan bågen spänns med nyrekrytering. Och här finns det ingen genväg, ekonomi är ledstjärnan för såväl sporten som hästägare som uppfödare. Resten är bara kuriosa och spel för galleriet, men men - fortsätt på inslagen väg och Sifos prognos blir verklighet fortare än vi anar.

2014-02-20
Gösta Nordins Minneslopp

gick för tredje gången till Johan Lasson, som exemplariskt styrde in Exodus till 27 gånger pengarna. Det var på upploppet som det rasslade till när Exodus kom farande långt ut i banan. Segern blev till slut trygg och det var tre längder ner till Jari Åkerfeldt och Ikaros Stursk. Trea blev Lasse Punkari bakom Anna Forselltränade Zoccer Scott. Vinsten innebar att Johan får behålla vandringspriset och ryktet gör gällande att det skålades ur den anrika pokalen om aftonen. Klubben saluterar det vinnande ekipaget och undrar stilla om "nakenlöppet" runt Valla kommer att ske sista helgen i maj...vi rekommenderar i alla fall plusgrader.

2014-02-21
En av landets största och framgångsrikaste uppfödare tyckte till om ATG i samband med Hambeltonian

"De flesta företag vet om att de med ömhet måste vårda sina befintliga kunder. ATG verkar inte ha några sådana mål. Ibland tror jag till och med att de verkligen går in för att irritera de som redan är travintresserade. Något de kanske borde ha som mantra är: -Det är billigare att behålla kunder än att skaffa nya-.”