December 2013

2013-12-02
Så skall en slipsten dras -

ligga lågt och fiska en bra bit ner i tabellen och så i sista loppet kliva fram och visa var skåpet ska stå. Det var precis vad Louise Medelberg gjorde i söndagens Amatörlopp på Solvalla bakom Soutwind Tequila. Tillsammans var dom smått överlägsna när mållinjen passerades och detta trots att Louise hade sämsta tänkbara utgångsläge. I och med segern tog Louise ett sjumilakliv i Amatörserien och hamnade på en fin 10:e plats, vilket ger en plats i Amatörbästen om 14 dagar. Tvåa blev Fredrik Linder och trea kom Lasse Punkari. Serien är därmed avgjord och de tolv främsta gör upp i den 11 december.

2013-12-03
Atg och ST fortsätter på inslagen linje

och gör som vanligt -  skyller på andra.
Läs Idrottens Affärers blogg

2013-12-05
Styrelsen hade möte med Solvallas Sportchef Tore Fyrand 
igår och där fastslogs bl.a. 2014 års Sponsordag och att det blir minst lika många Amatörlopp kommande år som 2013. Tore lovade att försöka öka på antalet lopp något, eftersom Solvalla utökar antalet tävlingsdagar nästa år. Hur loppen fördelas mellan onsdagar och fredagar återstår att se, men onsdagarna blir allt knepigare för oss amatörer. Tore lovade att återkomma så fort 2014-års schema är spikat och Klubben återkommer då i sin tur här på hemsidan. Beträffande internationella matcher så var intresset ljumt från Solvallas sida, dock finns det undantag om Klubben lyfter evenemanget ett snäpp och får med länder som Frankrike, Finland, Holland, Italien... Klubbens internationelle Ordförande håller i bollen och återkommer framöver.

2013-12-05
Amatörklubbens gäster - proffs ut i fingerspetsarna...

Styrelsen laddade rejält och stack ut huvudet ordentligt på vår Sponsordag, då vi nästan lovade en 8:a på vårt gemensamma V86-system. Utan att gå in på detaljer och försöka förklara varför – så kan vi bara lova att vi byter tippare till nästa år. Nu får vi i Styrelsen stå med mössan i hand och förlägen blick fram till nyår, men inpå 2014 rätar vi på ryggen och lovar åter en klockren 8:a onsdagen den 26:e november, då 2014-års Sponsordag går av stapeln.

Nu gick spelandet inte helt i moll, utan våra eminenta gäster tog vid där vårt kunnande gick åt pipan. En företagssponsor gav sina bord en slant att spela för (totalt var sällskapet fem bord). Ett av borden hade det här med trav klart för sig och gick "all in" på en rak dubbel - vilken satt som en smäll på en karamell till ett strålande odds. Bordet kunde under klang och jubelföreställning inkassera drygt 90.000 kronor.

Så förutom god mat, trevligt sällskap och otroligt spännande travlopp precis utanför panoramafönstren fick de betalt för aftonen. Så går det till när Solvallas Amatörklubb bjuder upp till fest.

Sponsordagen i övrigt var som vanligt slutsåld till sista plats, men trots det så flöt allting på fantastiskt bra. Mycket tack vare Solvalla Restauranger som skötte det hela med såväl finess som bravur, för vi ska betänka att enbart Amatörklubben hade 235 gäster på plats. Kvällen startade med glögg runt halvsex då gästerna började anlända. 17.45 fick en uppdatering om kvällens lopp och hur chanserna såg ut i respektive avdening. Presentationen skötte Solvallaproffset Claes Sjöström med den äran – trots att han, som han påpekade med ett leende, var reserv för reserven…

Klockan 18.00 slogs dörrarna upp till julbordet och vi måste säga att det flöt på fantastiskt bra och allas tallrikar välfyllda på rekordtid. Under inledande sill, lax och kallskuret presenterade Klubbens Konferencier Björn Sjöström aftonen och gick igenom tidigare nämnda (och glömda) V86-system. Därefter flöt aftonen på och det var inte alltför långt mellan glada tjut vid de olika borden, då allehanda spel satt som handen i handsken. Jag tror att det jublades vid samtliga bord utom ett – det är nog därför vi är och förblir amatörer…

2013-12-12
Mats Gunnarsson Amatörmästare

För första gången lyckades titeln Amatörbästen försvaras. Det var Mats Gunnarsson som lyckades med bedriften genom att i första avdelningen lägga beslag på en sjätteplats. Därefter, i andra loppet, visades mästartater då Pekka Korpi tränade BWT Juggler lotsades från ett knivigt elftespår till knapp seger före Louise Medelberg som visade upp en andra och en tredjeplats, alltså en hårsmån från att snuva Mats på titeln. Men i Amatörbästen gäller seger och därmed får Mats den äran att pryda vår hemsida ytterligare ett år. Den första avdelningen vanns av Mats Holmstedt som en bra bit in i den andra avdelningen såg ut att ta en dubbel. Men inpå upploppet föll ekipaget likt ett sänke genom fältet och totalsegern flög sin kos. Vi gratulerar Mats Gunnarsson å det varmaste och tackar för snygg uppvisning.

2013-12-13
Höstutflykten tog oss ända bort till upploppskurvan.

Likt de senaste åren inledde vi vårt höstmöte i Arkaden med sedvanligt föreningmöte, vilket var snabbt överstökat. I år var vi drygt 50 personer då B-tränarna även var närvarande för att i första hand lyssna till kvällens gästtalare, ST´s Johan Lindberg. Tyvärr var han kraftigt försenad så det hela blev lite rumphugget då Valla Krog stod med tallrikarna varma och väntade på oss. Johan lovade dock att kompensera det hela genom att komma och berätta vidare fram i vår, vilket vi uppskattar.

En fråga ställdes återigen till B-tränarnas ordförande om sammangående med Amatörklubben och svaret var lika luddigt och svävande som det varit de senaste åren - Vän av ordning ställer sig frågan om B-tränarnas ordförande verkligen vill gå ihop med Amatörklubben, medlemmarna i B-tränarföreningen är ju positiva och har sagt sitt vid ett par möten, så bollen borde definitivt vara i rullning- men ack nej...

Efter Arkaden bar det alltså av upp till Valla Krog och deras julbord, som tyvärr inte höll samma klass som f.g. år. Vi var 40 personer från klubben som hade bokat in oss och jag tror ändå att de flesta var ganska nöjda och belåtna. Hur vi gör med Höstutflykten nästa år är ett oskrivet blad, men lite vassare måste nog käket vara...

2013-12-25
Annat ljud i skällan...?

Våren 2013 lystrade Hästägarföreningen till Kanal 75´s Vd Nicklas Andersson, då han berättade om hur Kanal 75 fick stå med "mössan i hand" för att få till avtal med Tv4. Bl.a. så sockrade Atg det hela med att mer eller mindre lägga all sin tv-reklam i Tv4. Nicklas berättade att travet hade så låga tittarsiffror att det var lite på nåder travet fick "köpa" sig sändningstid - Elitloppet undantaget, vilket uppvisar fina tittarsiffror.

Nu i dagarna har ett nytt avtal tecknats med Tv4 och tongångarna låter annorlunda.
För att citera Nicklas Andersson " Trav är ju de facto en av Sveriges största TV-sporter."  Lite anmärkningsvärt är att en av de största Tv-sporterna direkt eller indirekt får betala för sina egna sändningar. Även uttalande från Tv4´s Vd Casten Almqvist  "Vi känner oss hedrade av det nya förtroende ATG givit oss. Vi ser verkligen fram emot att utveckla nya program och affärer tillsammans med ATG under de kommande åren"  rimmar lite illa med det vi fick berättat för oss i våras.
Då framställdes Tv4´s inställning till trav i tv lite mer som något som katten släpat in.

Nåväl, nu hoppas vi att Kanal 75 fått till ett avtal som innebär tydligare sändningstider och ekonomiska förbättringar. Vi förutsätter att mössan satt på huvudet istället för "i hand" när det nya avtalet undertecknades...Nytt är bl.a. direktsändning på fredagar kl.12.30-15.30 (allt på bästa arbetstid) och den ny-gamla direktsändningen på onsdagarna (den som togs bort av besparingsskäl under 2013). Gissningsvis är tanken att direktsändningen skall "rädda ansiktet" på beslutsfattarna på Atg genom att bidra till ökad omsättning. Känslan är att mer "sockring" kommer att ske från Atg, allt för att försöka lyfta det hårt kritiserade V86-projektet. Frågan är bara vad nettot blir? Onsdagarna har i princip kritiiserats från samtliga håll, många inom trav-etablisemanget väntar dock gärna med sina åsikter tills "kameran" stängts av.

De direktsända och numer lysande V75 sändningarna blir kvar, likaså sammandraget. Här undrar vi nog lite till mans om Kanal 75 kommer att fortsätta gödsla med travets pengar och även i fortsättningen ställa upp med två olika "laguppsättningar" eller om vi får se en behövlig besparing även från medialt håll?
Söndagarna får gärna behålla sitt upplägg, dessa har varit utmärkta - särskilt med de internationella inslagen.

Direktsändning på onsdagarna känns som ett beslut i rätt riktning. Avsevärt bättre att visa utvalda tävlingar ordentligt och vid besparingsbehov dra in / korta ner andra vardagssändningar, här borde nätet kunna lösa många problem. Givetvs skall kostnaden för nät-trav bort, det är fullständigt hål i huvudet att ta betalt för huvudvägen som leder till ökade spelintäkter.

Intessant vore om vi kunde få en indikation vad Skarplöth förväntar sig för tittarsiffror för såväl onsdagarna som fredagarna - detta är ju i allra högsta grad hans pilsner. En liten indikation på hur mycket kostnaderna med delade onsdgara ökat vore också på sin plats.
Till sist. Vän ordning noterar att de båda ifrågasatta projekten, delade onsdagar och Solvallas lunchfredagar, backas upp av direktsändning i tv...

2013-12-30

Läs Claes Freidenwall´s Ledare i årets sista nummer av Ronden. Där får vi presenterat Italiens "Uppgång och Fall" inom travsporten. Från de Gyllene åren då spelomsättningen var ca 18 miljarder kronor tilldagens knappa 5 miljarder. Claes visar hur Sverige och Atg följer i Italiens fotspår....alla ser det utom Skarplöth och Hörnberg. Tur att den ene är ett minne blott.