Solvallas samtliga föreningar

pratar ihop sig. I tuffa tider sluts leden upp och det är precis vad som sker på Solvalla. Det har formulerats en skrivelse till såväl ST´s som Atg´s styrelser gällande behandlingen av Nationalarenan. Dokumentet är undertecknad av samtliga föreningar och innehåller bl.a. krav på återgång gällande onsdagarna. Vi kommer med 100% säkerhet återkomma med mer information. Bollen är satt i rullning.

Brev från Solvallas föreningar till ST styrelse, med kopia till Atg´s styrelse.

Till ST´s styrelse

Vi förväntar oss att onsdagarna återgår till Solvallas regi efter
sommaruppehållet, och att det körs minst 10 lopp denna kväll.
Vi vill även att fredagstävlingarna flyttar starttiden till 15.00, vilket
skulle underlätta för; amatörer, A-tränare, lärlingar och monteryttare.
Vi är säkra på att åtgärden inte innebär något negativt för vare sig
Tv-publik eller aktiva och är samtidigt övertygade om att det skulle
ge Solvalla och dess intressenter helt nya möjligheter att utveckla nya
träffsäkra koncept för publiken på plats.
Solvalla kan mycket väl bli ”After Work” platsen nummer 1.
Solvalla skall vara en naturlig riksangelägenhet, vårt gemensamma
nationella fönster mot världen och en arena som hela landet känner
stolthet för och dragningskraft till.
Solvalla är i allra högsta grad en riksangelägenhet, där en fast travkväll
i veckan är orubblig.
Dessutom anser vi att det nästan är oförsvarbart att inte stimulera
Solvalla, när urbaniseringen ser ut som den gör. Det är illa nog att travet lämnar
Sveriges odiskutabelt största turiststad om sommaren.
Vi är övertygade om att allvaret i vårt brev når fram och att prövotiden för delade
onsdagar nu är till ända. Vi emotser ert svar senast den 30 maj 2014.

Solvalla den 16 April 2014
Med vänlig hälsning
Solvalla Föreningar

2014-04-11 Positivt Initiativ från ST
Svensk Travsport har fått förfrågningar och propåer angående Hästägarkort. Vad gäller och vad skall gälla? Svensk Travsport jobbar för maximal hästägarglädje, vilket bland annat innebär att Hästägaren skall ha möjlighet att träffa sin Tränare (Leverantör) på landets samtliga travbanor. I och med detta så rekommenderar Svensk Travsport följande hantering gällande Hästägarkort.

Hästägarkort – märkt med Svensk Travsport (loggo)
Registrerad företrädare erhåller två årskort (2 kort per häst). Kortet gäller som entré till samtliga Svenska Travbanor och dess stallbackar.

Önskar banorna att styra vilka kort som gäller för speciella tävlingsdagar (t.ex. Elitloppet, Svensk Travderby mm.) så är det helt upp till respektive bana.

Ordinarie tävlingsdagar rekommenderas öppenhet, för att skapa mervärde till vår viktigaste kund - Hästägaren. Korten gäller redan idag för entré till samtliga svenska travbanor, så vi riskerar inga entréintäkter samt att vi minskar efterfrågan på stallbacksbiljetter.

Övriga delägarkort. Som idag utställs av respektive Travsällskap, skall fortsatt hanteras av banorna. Hur många kort som skall delas ut till delägare och vad som skall gälla för respektive bana eller banor (en del banor har samarberte där korten gäller till fler banor än den banan som kortet är utställd ifrån).

Hoppas att detta är något som ni kan ställa Er bakom.

Med vänlig hälsning
Petter Johansson


2010-04-11
Lindberg roade åhörarna på RST´s möte under onsdagen. Det raljerades en del över V86-Xpress och dess upplägg, med lopp live och lopp på tv:n, huvudet snurrade likt ugglorna i Svt´s naturrutan - allt till publikens förtjusta fniss. Vän av ordning gläds att t.f. generalsekreteraren nu så smått börjar våga visa vad han tycker om nyordningen, men frågan är - var fanns detta mod när hela idiotförslaget med delade onsdagar las fram? Att vända kappan efter vinden är ett fenomen som många av oss behärskar, men att stå upp när det behövs, ja då krävs det både mod och ryggrad. Klicka gärna in här och kika på bilden inför lanseringen av Xpress, då det fortfarande fanns osäkerhet vart det hela skulle ta vägen. Även om initierade och någorlunda normalbegåvade visste och varnade högt och ljudligt. V86 omsättning den 9 april på drygt 20 miljoner (Jackpottomgång), kan knappast vara godkänt. Men vem från Atg eller ST vågar säga det högt? Hästägarföreningen lystrade i måndags till Atg´s Försäljningschef Kent Öhlander och han vågade det definitivt inte, vi får se om det blir annat ljud i skällan när tjänten på Jägersro tillträtts? Det känns dock som fel väg att gå, från Atg till bana, risken att f.d kollegorna "går före" finns - resan borde med fördel gå åt andra hållet. Och nog är behovet av förståelse för sporten hos Atg större än vad förståelsen för spelet är hos banorna. Men det kan ju även vara en fördel att veta hur tänket går uppe i Hästsportens Hus - eller som vi kritiker kanske säger, avsaknaden av tänk..

2010-04--11

Atg kom nu precis med sin årsredovisning, I försättsbladet berättar Skarplöth att Atg omsätte totalt 14,8 miljarder (12,2+2,6). Största delen 8,5 miljarder gick tillbaka till spelarna och nettoöverskottet deldes med 1,3 miljarder till staten och 1,6 miljarder till sporten. Men saknas det inte 3,4 miljarder? En rätt ansenlig summa. På samma sida står det att Atg är "Nordens största och mest lönsamma spelbolag".

Det är ju en trevlig läsning, men det är knappast med sanningen överenstämmande för sporten. Det sticker en del i ögonen, för betänker man det hela så finansieras alltså Nordens största spelbolag av en uppsjö av andra företag och privatpersoner, som med sitt intresse och sin välvilja smörjer kråset på denna pengaslukande vinstmaskin. Jag trodde i min enfald att vi, sporten och Atg skulle leva i symbios och stötta varandra. Att sen ST skulle bevaka och tillvarata sportens intressen sker nog bara i landet Utopia, här måste nog bevakningen ske på egen hand. Klicka på loggan å läs vidare. Läs även gärna motförslaget som flera Sällskap lanserat till ST´s möte 23 qpril.

2014-04-11
Enskilda personer större än Sporten?
Hur otroligt det än låter så framstår tyvärr den känslan i vissa lägen. Hörnberg fick 2,9 miljoner i fallskärm, Nicklas Andersson på Kanal 75 lär enligt utsago få avsevärt högre belopp. Hur Skarplöths avtal ser ut kan vi bara fantisera om. Elitloppets prispengar sänks och ger en bitter smak i munnen, för att inte tala om prisbidragen i vardagstravet som är skamligt låga. De flesta loppen ger 8.500 alt. 5.700 kr för en tredjeplats på Sveriges Nationalarena...det gäller verkligen att prioritera. Fast handen på hjärtat, de 2,9 till Hörnberg kan vara travets bäst investerade pengar på mannaminne. Tråkigt bara att det betalas ut till en person som fått i princip samtliga sportsiffror att rasa.


2014-04-16
Atg pepprar på med V75.
Under 2014 kommer det att köras 16 extra V75-omgångar. Under en 8-dagars period körs V75 tre gånger.Tyvärr är Atg på väg att förstöra varumärket och dragningskraften för V75. Vi spelare får uppleva lördagar alltför ofta och då försvinner tjusningen och längtan efter spelformen. Likaså med alla dessa Jackpottomgångar, vi reagerar inte längre på ordet jackpott. Se nedan hur illa ställt det är med V86. Första veckan med V86 Jackpott omsattes lite drygt 30 mijoner, nu under 20. Det börjar osa kat(t)astrof.



2014-04-16
V86 Jackpottomgångar
26/2 V86-omsättning 30,1 milj. med Jackpott
9/4 V86-omsättning 20,8 milj. med jackpott
16/4 V86-omsättning 19,2 milj med Jackpott



2014-04-17
Skärtorsdag

Det finns två saker som framkallar lätt illamående. Det ena är när beslutsfattare uttrycker sig t.ex. som "Vi vet att Svenska folket vill betala skatt". Nu gör Atg´s försäljningschef Öhlander det i dagens nr av Ronden. "Vi vet att extra V75 är populärt bland våra kunder i samband med stora sportsliga händelser."
Han relatrerar till omsättning på extra V75 på 30 miljoner(!). Det är ju knappast där V75 omsättningen ska ligga. Läser man Ronden på nätet så har just extra V75 omgångar debaterats flitigt. Ingen, jag upprepar ingen kommentar är positiv till extra V75 omgångar. Samtliga, inklusive Rondens journalister anser att det skadar mer än det tillför och att det mer eller mindre urholkar attraktionskraften hos V75. Ett rent V75 spel, bara om lördagarna skulle förmodligen placera omsättningen på dryga 100 miljoner. Nu blir flaggskeppet istället mer och mer kantstött.

2014-04-18

Först en eloge för initiativet till hästägarnas access till travbanorna i hela landet. De som motarbetar idén binder verkligen ris åt egen rygg och är en sorglig skara som förmodligen aldrig lämnat kommungränsen. Publicera gärna de banor som inte sluter upp bakom idén, men framförallt gör ett kort för de som vill vara med och stimulera
hästägandet. Får vi nu Atg att vakna och att även dom bidrar till hästägarnas bästa och ger alla företrädare fri tillgång till Atg live, då har två bra steg tagits som inte kostar någon ett öre, visst en och annan intäktskrona missas, men det är peanuts. Kan sen Atg se till att man inte kastas mellan banorna utan att man kan stanna och kvar och följa sändningarna från en bana, ja då får man känslan att Atg verkligen börjar få fokus  på kunden. Önskemålet lades fram på Amtaörklbbens årsmöte för ett år sedan till Kanal75´s Vd Nicklas Andrsson, som lovade att "titta på saken". Nu till Veckobrev nr 16.

När året är slut har vi svart på vitt vad spelarna tyckte om alla extraomgångar, Lova att vi slipper

Likväl som Johan Lindberg förstår hur vi, som är negativa till extra V75-omgångar tänker, så förstår jag hur de som är för det hela tänker. Jag hade samma tänk när jag var 11-12 år och var sålunda tvungen att bli vuxen innan jag fattade det hela. Jämförelsen utspelas i en svunnen tid, när familjen började styra kosan ut till sommarstugan om våren. På vägen dit passerade vi Ländia kokosbollsfabrik. Där kunde man köpa en låda med 32 kokosbollar för (om jag minns rätt) 16 kr. I Fruktaffären hemma i stan kostade en kokosboll 1:50 och i min värld var det rena vinsten att köpa en låda på Ländia, man tjänade helt enkelt pengar enligt mig. Farsan förklarade för mig att det var mycket billigare att gå till Fruktaffären och köpa 4 Kokosbollar, en till oss var. Jag körde med det tyngsta batteri av argument som stod att finna, men det var för döva öron, bilen passerade bara förbi. Hur jag än vände och vred på det, fick jag alltid svaret att det var billigare i Fruktaffären. Jag fattade absolut ingenting och var totalt frustrerad där bak i bilen.

Nåväl, jag blev äldre och en vacker dag så trillade tioöringen ner. Farsan hade faktiskt haft rätt i sitt resonemang, det var ju billigare att gå till Fruktaffären och betala 300% mer per boll. I sitt veckobrev nr 16 skriver Johan Lindberg att "5 extra V75 omgångar har noll negativ inverkan på varumärket, allt enligt Varumärkesexperter." Det är mycket möjligt att det stämmer, men Atg, med Johan Lindberg goda minne, skickar inte på 5 extra omgångar i år, men trycker in på 16 extraomgångar. Jag tror att även Johan Lindberg inser att det finns en gräns för vad V75 tål som attraktiv spelform, även om han - som han själv säger - inte är någon varumärkesexpert.

Johan skriver också att "när pengar alltid är en central punkt i princip i alla diskussioner inom sporten så behövs nya intäkter". Här ser vi olika på saken, jag anser inte att Extra V75 är en ny intäkt, jag anser att det är ett fantasilöst sätt att mjölka samma enastående gamla ko tills hon sinar. Johan skriver vidare att "V75 är också ett så starkt varumärke att det ger mycket extra fokus på omgångarna. Och då alla dessa omgångar (5 senaste extraomgångarna, reds.anm.) är förknippade med unghästar får just dem extra uppmärksamhet. Något våra fina unghästar förtjänar".
Här är vi rörande överens att unghästarna förtjänar uppmärksamhet, men behövs V75 lampan för det? Har inte solen alltid lyst med spänning över de penningstinna unghästloppen? Det är Atg som inte kan komma med något nytt.

Johan berör med sitt veckobrev även den nya öppenheten inom Travsällskapen. Det har verkligen blivit en hjärtefråga för ST, jag undrar varför? Johan skriver "Nu är sällskapen öppna och travsporten skulle vinna enormt mycket på att få in fler yngre människor som vill vara med och påverka. Men då behövs det också nya grepp. Jag har sagt det förut. Rekrytering är ordet."
Visst har Johan rätt i sak, men det får aldrig bli på bekostnad av "gamla kunder". Dessa gamla gubbar som igår och idag håller hjulen snurrande. Både ST och Atg pratar ju om hästägaren som en av de viktigaste kuggarna i maskineriet och det är ju rart så. Här är det bara att direkt referera till Johans egna ord i Veckobrevet "Pengar är en central punkt..."
Det är precis så det är och så länge du är ung har du (gäller de flesta) inte de möjligheterna att ta de förluster som det innebär att vara hästägare. Har du Johan koll på hur mycket en häst i proffsträning måste springa in per år för att bära sig? Att 50% av hästarna aldrig kommer till start och sålunda bara lämnar ett stort hål i plånboken har vi med oss i minnet, men lämnar därhän.

Ett steg i rätt riktning och till mångas stora glädje skulle säkert vara om Atg och ST styrde upp sina verksamheter, blev kostnadseffektiva och såg till att pengarna i allt större utsträckning gick tillbaka till sporten och inte fastnade i administrationens kvarnar. Då kommer kritiken garanterat minska och rekryteringen skulle så sakteliga lösa sig självt. Att idag få 13.500 kr eller än sämre för en andraplats är ett skämt, för att inte tala om tredjepriserna. Sätt er och räkna lite får ni se hur illa det är. Hur ska vi kunna rekrytera oinvigda när det kostar från 300.000 och uppåt per häst att komma till start och därefter är du mer eller mindre garanterad en årlig förlust på 100.000-tals kronor? Visst är det billigare i vårt amatörled, men då gäller det att ha tillgång till stall, banor och kunskap. Och det är ju knappast så att ST sponsrar den verksamheten Varför gör inte ST ett Julmyra? Det skulle lätt kunna vara självfinansierande om det låg lite vettigare till och där folk bor.

Vi kan servera tårta till kaffet, vi kan bjuda på resa till allehanda banor, vi kan ordna travhästens dag ute hos tränare, vi kan bjuda in 1000-tals ungdomar till Solvalla...ingenting kommer att sätta fart på nyrekryteringen och hästägandet om ST inte ser till att prispengarna växer och det fort och rejält. Så tills Atg fått fart på de 500 nettomiljoner de virutuella hästarna ska inbringa, så kan ni väl börja effektivisera i Hästsportens Hus. Förutom att det blir stora pengar över så garanterar jag att det inger respekt och att kritiken skulle börja pendla över från ris till ros.Framförallt med tanke på att landets banor behöver rustas för 100-tals miljoner kronor, ägare, uppfödare blir allt fattigare och amatörer och B-tränare mnskar medans Hästsportens hus blommar dyrare och vackrare för varje år. Det sticker förståligt nog i ögonen på många och är inte ett bra underlag att rekrytera på.

Till sist, det här med öppenheten i Sällskapen som är så angeläget för ST. Var är det centrala ropet på öppenhet nu när många vill granska Hästsportens Hus? Är öppenhet inte längre bra? Man får en känsla av det, eftersom förlsaget inte ses med blida ögon och det till och med telefoneras ut i landet i försök att stoppa granskningen. Hur ställer sig ST här? Är det inte smart att låta opartiska granskare kika i  pärmarna och räta ut eventuella frågetecken? Enda anledningen till att neka en granskning, som de flesta torde se det, är om man inte har rent mjöl i påsen, annars är det väl bara att öppna alla pärmar och låta det hela ha sin gilla gång?

Hur det gick med mina kokosbollar? För det mesta blev det varken från Fabriken eller Fruktaffären, men det hände att vi stannade till och köpte en låda och då var lyckan total. Men jäklar vad less jag var på kokosbollar efter dessa helger. Ja, som det blir när vi människor får för mycket av det goda, vi tröttnar.

Om det förekommer oegentligheter - det vill inte jag veta.

 2014-04-24

Efter gårdagens tävlingar på Solvalla står det bara att konstatera att Onsdagsbegreppet fått ytterligare en dolkstöt. Totalomsättningen var dryga 26 miljoner och V86 fick ihop knappt 17,2 miljoner. Men det mest intressanta i detta är att se hur ordet Jackpott har urholkats. Förra veckan var det Jackpott på V86 som då omsatte 2 miljoner mer. Nu är jag lite osäker, men borde inte Jackpott lyfta omsättningen mer än så?
Min uppfattning är att såväl Jackpott som V75 håller på att tappa sin dragningskraft pga Atg´s oaktsamhet. Förresten, vi vart 1020 i pubiken igår och f.g. vecka 815 stackare som letat sig ut till Nationalarenan. Var publiken en viktig faktor enligt Atg´s Vd, tror så om minnet inte sviker?

Hörsägen, observera hörsägen, gör gällande att det har börjat raljeras ordentligt från ST´s håll gällande Atg´s agerande i bl.a. onsdagsfrågan. Frågan vilket som är värst, att man raljerar när kamraten titar bort eller att man flinar med när kamraten står jämte. Man kan inte vinna allas gillande, men man kan ha integritet och ryggrad. Angående räddslan för förändringar hos oss kritoker, vilket har varit på tapeten från ST och t.f. generalsekreteraren. Det är precis med det som med Atg och besparingar, det gäller alla andra. Själva sparade Atg 2%.
ST valberedning såg till att samma personer får sitta kvar i ytterligare 4 år utan någon som helst förändring eller föryngring. Om ni undrar över deras arbete så är det där vi lever i just nu, med delade onsdagar, sänkta prispengar, banor som inte går runt, aktiva som slutar.
Är föga imponerande ett lämpligt uttryck?

Rst hade till Fullmäktige igår lagt fram en motion gällande genomlysning av Atg och ST. Det känns att det kanske vore på sin plats med en oberoende granskning av travets högborg. Tyvärr finns det agg inom vår sport som gör att förslaget, obegripligennog, röstades ner -enligt mig fullständigt hål i huvudet, oavsett om man gillar eller misstror Hästsportens Hus. Det hela blir mycket märkligt eftersom vi alla sitter i samma båt och definitivt borde ha samma intresse gällande Atg och ST - att dom hushållar och är försiktiga med travets pengar. För varje slösad miljon är en miljon mindre till dig som amatör, uppfödare, hästägare, aktiv etc. Och detta oberoende var du bor i landet. Betänk att 2,7 miljarder i utlandsspel inte ger en krona till sporten, endast bidrar i mindre omfattning till Atg´s administartion (eller OS-resa om man så vill). Om inte annat, hade inte en oberoende granskning varit ett förnämligt sätt att täppa till truten på oss kritiker?

Solvallas samtliga föreningar har i dagarna gått samman och skrivit ett brev till ST styrelse och ställt en del krav. Det var en mycket samstämmig grupp som skrev under brevet. En kopia är skickad till Atg´s styrelse. Läs brevet här.

2014-04-27

+17 grader och solen trycker på som satan. Likaså har landets amatörkuskar börjat trycka på Nationalarenans hemmakuskar. Klubbens medlemmar har på sistone haft svårt att matcha sina kollegor från vischan, som gästat oss med den äran. Fredag den 25 april var inget undantag, utan brallorna åkte ner ´på oss nollåttor ytterligare en gång. Den här gången var det Hagmyrens Åsa Engblom som tog en imponerande fjärde seger på sju starter med M.T.He´s mine. Som "runner up" hittar vi återigen en framgång för Jan I Jönsson som styrde sin egentränade och  namne, Jönsson Palema, till en säker andraplats. 

Belöningen för detta skrevs till 8000 kr, vilket torde räcka till en kopp kaffe nästa gång grannen cyklar förbi. Tredjeplatsen gick även den till gästande amatör, nu från Färjestad. Glädjeämnet när vi kikar på pallen är, förutom Jans trevliga närvaro, att segraren var född -78 och bronsmedaljören 1982. Ungdomligheten på pallen gjorde att vi kunde se lite mellan fingrarna när Hagmyrens hymn ekade över Bällsta ån. Nu är det nya tag som gäller och från Kubbens sida ser vi gärna att erfarenhet slår ungdomlighet och entusiasm utifrån.  

2014-04.16
Amatörmatcher

Anmäl dig att köra match. Vi har sedan tidigare klart med Eskilstuna och nu i dagarna blev Storbanematchen klar. Den går på Jägersro den 5 september. På kvällen förväntas ni kuskar deltaga i gemensam middag. Anmäl dig här

2004-04-04 Faktarutan

I tisdags var det fem lopp, varav två Breddlopp, på Jägersro med 15.000 kr i förstapris, dvs ca 5.000 kr mindre än vad en proffstränad häst kostar per månad. Frågan är var går gränsen, ska travet få bli en andrahandssport med enbart oss hobbyutövare? Vad händer om profilerna Stig H, Lutfi, Bergh försvinner, hur många är då roade att följa och spela på sporten? Kolgjini skrev att han äcklades över det hela och strök sig själv som kusk den aktuella dagan.



2014-04-10

Styrelserna för Siljans Travsällskap, Dalarnas Travsällskap, Södra Hälsinglands Travsällskap, Gävle Travsällskap, Norra Hälsinglands Travsällskap, Nordmarkens Travsällskap och Färjestads Travsällskap lämnar härmed motförslag på Johan Abenius som ledamot i styrelsen för Svensk Travsport inför val vid fullmäktigemötet 23 april 2014.

Johan Abenius - presentation Född 1956 Bostadsort: Tösse Kontaktuppgifter: Tel 0705-680 683, epost johan.abenius@gmail.com Yrke: VD Dalslands Turist AB Nuvarande förtroendeuppdrag: Ordförande i Dalslands Travsällskap

Bakgrund och motivering Johan Abenius har ett livslångt engagemang inom travet, tidigt som hästägare och B-tränare, sedan genom olika förtroendeuppdrag och som anställd i lika roller inom travet. Johan har tidigare varit ordförande i Sleipner Värmland/Dal och ledamot av RST:s styrelse. Senare styrelseledamot i Travskolan Wången och Hästsportens Folkhögskola. Under åren 1992-1996 var Johan VD för Färjestads Travsällskap/Värmlands Travbana AB, varefter han haft anställning som sportchef och därefter utbildnings- och utvecklingschef på STC. Den 1 augusti 2011 anställdes Johan som VD för Dalslands Turist AB vilken tjänst han fortfarande uppehåller. Johan är för närvarande också ordförande i Dalslands Travsällskap.

På meritlistan kan tillfogas många år som jord- och skogsbrukare, intendent i flygvapnet och kapten i reserven.

Genom alla till travet anknutna uppdrag och anställningar har Johan fått en gedigen insyn i travets verksamhet ur olika perspektiv, och därigenom har han också fått en helhetssyn på verksamheten som vi är övertygade om kan vara en stor tillgång i Svensk Travsports styrelsearbete. Johans engagemang för travet som såväl bredd- som storsport är odiskutabel, och särskilt varmt om hjärtat ligger travskolor och rekrytering av nya aktiva honom. Han har som ledare också visat en förmåga att entusiasmera och inspirera sina medarbetare som är en stor tillgång även i ett styrelsearbete.

Med vänliga hälsningar

Sven Eriksson

2014-04-06

Atg på hugget mot s.k. Robotspel. I Norge har 12 peroner som gått ihop för att kringå Atg´s regler blivit avstängda från spel. Hos Atg finns ett 20-tal ärenden som just nu utreds. Sen tidigar har Skarplöth förtjänstfullt meddelat att det Estländska spelbolaget blivit avstängt. Där lär det finnas svenskintressen i ägarbilden, vilket gör det hela än mer intressant. Är det så att svenska personer varit med och rabatterat spel från Sverige på bl.a. V75 och därmed undergrävt hela tanken på vårt fantastiska trav, ja då är vi nog många som hoppas på konsekvenser och skampålen. Skarplöth säger "Jag har ingen ny information, vår utredning pågår fortfarande. Och anledningen till avstängningen var att vi misstänkte att de har begått avtalsbrott. Jag får återkomma om ärendet Estland." Vi får verkligen hoppas att alla kort läggs på bordet när utredningen är klar, vi som finns i travsportens kulisser är värda att få all information som genom åren pusslats ihop i Hästsportens Hus.

2014-04-04
Nu konsaterar vi att det börjat ruskas om lite i Hästsportens Hus och egentligen är det på tiden. Skarplöth har suttit ett bra tag bakom ratten och det som hänt har inte mottagits med alltför mycket jubel. Det enda egentligen som applåderats är väl att det tagits tag i utlandsspelet. Dock är den berömda transparansen i det närmaste obefintlig när det kommer till avtalen, som f.ö. Skarplöths företrädare är pappa till. Det var ju en förbaskad tur att denne man inte kom till Hall of Fame som det viskades om. Nu har i alla fall Nicklas Andersson på Kanal 75 fått gå med omedelbar verkan. Ingen är ju så duglig som när man antingen dött eller fått sparken från en högt uppsatt position. Nicklas lovordas å det varmaste av Skarplöth, men i hans uppställning duger han inte längre. Nu är undertecknad av uppfattningen att Kanal75 har en alldeles för stor kostym, som f.ö. Nicklas försvarade med ett av de mest korkade argument som finns "att om Kanal 75 inte sattsat som man gjorde så hade travet och spelet gått än sämre". Lite som att säga att Titanicresenärerna hade en jävla tur att dom smällde in i det första isberget, för hade dom smällt in i ett senare hade samtliga ombord omkommit eller som att det var tur att andra världskriget bröt ut, annars hade Europa drabbats av ett än värre scenario. Ni förstår resonemanget. Hursom så var jag på ett föredrag som Nicklas höll och det var en fröjd, den killen kunde fängsla en publik. Nu var det förvisso inte hans huvuduppgift, men en bra egenskap är det - sen behöver man inte tycka lika, det kan vara ruggigt bra ändå. Frågan är nu hur det blir med Kanal 75? Känslan är att Atg är på väg att svänga över och mer och mer bli ett mediebolag (av cirkuskarratär?) som satsar hårt på Tv och radio, som man f.ö. turligt nog fick avslag på. Det finns ett ordspråk som säger, "bli vid din läst" och det känns som om Atg behöver kasta ett öga på vad deras huvuduppgift är. Tänk att få läsa att Atg nu konsoliderar sig, ser över sin egen organissation och är med att bygga upp satsningar på sporten och arenorna. Det vore mumma det, men som min gamla faster sa; Faán tro det. Nu har även betaltv gjort entré i travet..


2014-04-01
Premiechansen en succé
Många har tagit rygg på förra årets stora vinnare och köpt en lott á 20.000 kr till att dubbla pengarna i några av de stora unghästloppen. Alla utflaggade lopp kom med, sist ut var Stochampionatet som klarade gränsen med god marginal. Bara att hålla tummarna att det blir full utdelning för satsningarna. Vad händer annars med pengarna?


2014-04-02
Nytt bottenrekord för Onsdagsomsättningen, både totalt och för V86. Nu blev det ingen utdelning på 6:orna, så nästa vecka blir det återigen lite konstgjord andning. Atg har även begärt att få höja minimiutdelningen till 15 kr, vilket öppnar dörren för fler Jackpottomgångar. Men fler julaftnar är inte svaret på speltappet, det kommer endast att vattna ur spelet ytterligare, allt enligt klassisk pissa-i-byxan modell.

Jag undrar om Tv-tittarna fortfarande gillar Xpressmodelen, spelarna verkar inte göra det eftersom dom inte spelar. Reklam-TV har i alla fall fått ett nytt ansikte via travsändningarna, det var kanske det som var det nya med Kanal 12?



2014-04-01
Atg backar ett halvt steg i ett försök att rädda Onsdagarna - Nästa steg kommer efter sommaren?
Nu börjar laborerandet för att försöka få rätsida på speltappet och den massiva kritiken från aktiva, media och publik. Trots fler lopp, enorma satsningar på marknadsföring, tv-produktioner etc har spelomsättningen sjunkit under nivån när Solvalla arrangerade onsdagstävlingarna på egen hand. Istället för att se sanningen i vitögat och ta mössan i hand väljer Atg att rumstrera om i tävlingstablån. Ni har säkert läst det, men nu ska Solvalla få styra över sina egna sändnigar på plats och därtill få en egen V65 med start kl. 19.55! Därefter blir det 24 minuter mellan loppen i V65:an...var det Xpress som Onsdagrna rubricerades som! Positivt är dock att Atg insett att det inte går att krama ut mer ur våra plånböcker genom att peta in maximalt med spelformer. Både V5 och V4 försvinner från Solvalla, V5:an försvinner helt. Men summa summarum så lider sporten av detta hattande och nog är det sorgligt att ATG och ST förstör travets näst bästa dag i den största regionen där potentialen är enorm att låta trav bli en folk-och publiksport av dignitet. "Bäst på plats" som Solvalla satt som etikett på sina travdagar borde såväl ATG som ST ta tillvara på och utveckla, det är så sporten kan hitta sina nya utövare, ägare och intresserade och med dessa kommer spelomsättningen.

Vad gör Atg för hästägarna?

Nu ställer vi oss frågan hur länge det dröjer innan Atg kommer med fri tillgång till Atg Live för företrädarna. Vore inte detta en trevlig gest mot sponsorerna av hela ruljansen? Givetvis ska även uppfödarna ha tillgång till detta. Och när vi ändå skriver på önskelistan så vore det underbart att kunna få välja att bara se lopp från en bana och slippa hatta mellan 2 olika banor. Har jag starthäst så vill jag kunna följa den banan, låt var och en välja - det som de flesta företag kallar kundvård och ser som en självklarhet.

Kommentar till Motförslaget.

Utan att överhuvud taget känna personen ifråga känns detta som ett steg i rätt riktning för att tillvarata de aktivas intressen. Att det finns såväl B-tränarerfarenhet som hästägande i bakgrunden är ytterst lovande. Jag trodde dock vid en första anblick att det var Ljungkvist som utmanades, men tyvärr rusade nog min önskan åstad där.
Ljungkvist har, i mina och mångas ögon för länge sedan visat vad han är gjord av för virke. Allt över en svag bris från en minister eller Vd på Atg, har visat sig vara direkt förödande. Dessutom med t.f. generalsekreterarens gillande och vän av förändringar måste Johan Abenius vara ett ypperligt initiativ. Även vi kritiska mot Atg som ST´s toppstyrning hoppas svagt på en förändring - även om vi darrar inför nyordningen likt asplöv i en ljummen sommarbris. Tummarna är vikta.