"Swedens first man om the moon"

2000-2004 Nytt sekel - nya tider

Vi har tagit steget in i ett nytt sekel och enligt Amerikanarna fått vår första man på månen. Med oss har vi ett nytt ord, milleniumskifte. Av hot om stannande kärnkraftverk, plan som störtar och datorhaverier blev det intet. Men nog satt en och annan IT-entrepenör och gnuggade händerna. Och visst var känslan lite av troll som skrämde barn med för hundra år sedan...Nåja, våra datorer överlevde, likaså Klubben som det första året inpå 2000-talet blev mer Internationellt än någonsin.

4-8 maj 2000 möter Klubben Italien, USA och Tyskland i pastans förlovade land. Lagledare Ulf Collstam har med sig Maria Svedberg, Lars Sundling och Ronny Gustavsson, Denna kvartett var satt att försvara de blågula färgena - vilket gjordes med bravur och en hedrande andraplats till laget kunde räknas in.

 

I slutet av augusti har Klubben besök av Malta och Jägersro för en uppgörelse på såväl Solvalla som Gröna Lund. Det sistnämda var nog en ren säkehetsåtgätd för att åtminstone en seger skulle bärgas...men det gick bättre än så. Segrande ur Solvallamatchen gick Björn Sjöström och Klubbens flagga vajade åter högst.

 

Några veckor senare styrs kosan mot Munchen där USA, Frankrike och Italien väntar i två Matcher. Det vankades väl inga störe sportsliga framgångar för lagledare Mats Falks kuskar, men Mikael Jönsson kunde i alla fall stoltsera med en fin 2:a plats. Det framgår även att deltagarna inte tyckte det var någon nackdel att Oktoberfesten pågick samtidigt. Men det kanske kom att straffa sig lite senare...

4 dagar efter hemkomst var det dags för nästa bortamatch. Ett sex man starkt kusklag skickades till Belgien och fick sina fiskar varma. Belgarna vann samtliga tre lopp och överlät endast blygsamma placeringar till di Svenske. Dock verkade samtliga väldigt nöjda med resan, särskilt efter den 100-sorters maffiga ostbuffén.

 

Hemmavid fortsätter verksamheten sin gilla gång. Ett lite nytt upplägg av Travskolan introduceras och den bedrivs numer under två helger och utökas till att även köras ute hos Sune Fröwall i Västerhaninge. Klubben lyckas inte sälja de två sista loppen på Sponsordagen, vilket inte hör till vanligheten. Klubben sköter Provstarterna och till viss del Vinnarcirkeln. Klubben omsätter 429.000 kr och har 324 medlemmar.

 

Året är nu 2001 och det är tydligt att Klubbens inslagna Internationella kariiär fortlöper. Ett 13 personer starkt sällskap, respektive inkluderat, åker till Malta för att under en vecka köra lopp, uppleva öns historia med sightseeing, casinobesök och mycket mer. De sportsliga framgångarna på travbanan uteblir dock, men det läses lite som av underordnad betydelse.

Under Elitloppshelgen är Klubben åter värd, den här gången för Åland, Malta, Tyskland, Belgien och Italien. Efter matchen är det bara för våra gäster att med hjälmarna i hand, lystra till "Du gamla du fria" tack vare Ronny Gustavsson.

Även Italien påklädde sig värdskapet detta år för en match där, USA, Frankrike och Tyskland och Solvalla var inbjudna. Åter fick sällskapen sträcka rygg för vår Nationalsång. Den här gången hette vinnaren Björn Sjöström, som starkt bidrog till att att segerbucklan för hela matchen kunde flyga med hem till Sverige.

 

Till årsmötet hade 39 personer sökt sig och fick höra Jim Frick berätta om sin unghästsatsning, som under vinterhalvåret var stationerad på Solvalla. Vårmötet var lagt ute hos, en nu rutinerad Stefan Hultman och Menhammar Stuteri, där bl.a. flera fina avelshingstar visades upp för 45 intresserade medlemmar.

 

Årets Storbanematch, som kördes på Solvalla, var en formidabel uppvisnig av Klubben, kanske främst genom Ronny Gustavsson som såg till att såväl Göteborgare som Skåningar fick vända hem med svansen mellan benen. Travskola, Vinnarcirkel och Provstarter fortgår som tidgare och ordningen är återställd, då Sponsordagen åter drar fullt hus.

 

Nu är vi, när detta skrivs, endast 10 år bort i tiden. Året är sålunda 2002 och vi är stadigt förankrade i det nya årtusendet. Klubben verkar ha funnit en form som är ganska stabil, åren tickar på och det ser rätt lika ut med åren innan, med internationella matcher, tre till antalet detta år. Klubben var värd för Amatör-SM, som pågick i dagarna två. Segern gick till Halmstad medan vår representant Ove Bergström, efter att ha varit tvåa i sitt försök blev oplacerad i finalen. Till årsmötet fick 36 intresserade lyssna till Solvallas Vd Anders Lindh. Klubben når för första gången över halvmiljonen i omsättning och står sig starkt inför framtiden.  

 

2003 uppvisar Klubben förmodligen sin sämsta uppslutning vid ett årsmöte, endast 19 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Även höstmötet hade mindre deltagare än vanligt. Desto mer glädjande var vårmötet, som även innefattade inbjudna från Hästägarföreningen och hade kosan ställd mot Åland. Det 80 man starka sällskapet var med och sätta såväl spel- som publikrekord på Mariehamns travbana.

Som traditionen bjuder arrangerar Klubben åter en Amatörmatch under Elitloppshelgen. Aftonens huvudnummer blev, som vi alla kanske minns, en ren svensk uppgörelse mellan Victory Tilly och From Above, där den sistnämnde triumferade och fullbordade sin omtalade trippel. I verksamhetsberättelsen beskrivs Amatörloppet detta år som "mer eller mindre en katastrof med omstarter, tvångsstrukna hästar och ett olyckstillbud under loppet".

 

Klubben åker på två Internationella bortamatcher, dels till Tyskland och dels till Malta.

Klubben har på ett par år tappat 10% av medlemsantalet, som nu är 288 tappra själar, men det kommer att bli än sämre. Travskolan stöps om och bedrivs numer i weekendformat, men körs som tidigare både i Västerhaninge och Rimbo.

 

Sista året på denna sida, 2004, beskrivs i väldigt korta ordalag. Kanske har Klubben börjat tappa lite fart? Endast en Internationell Match genomförs, mot Mallorca på bortaplan. Samtidigt med Klubbens besök på den soldränkta ön genomförs Proffs-EM för kuskar på Son Pardo-banan, där Erik Adielsson representerar Sverige och slutar trea. Återigen är det skapligt deltagande på Årsmötet, där 45 deltagare får lyssna till Solvallas Sportchef, Robert Karlsson - pappa till "dagssländan" A4-programet. Amerikanarna har ett bra talesätt "If it´s not broken, don´t fix it".

 

Sponsordagen fortsätter på den inslagna vägen och är slutsålt och är Klubbens klart största inkomstkälla. Timo Nurmus och Sandemar blir årets mål för vårutflykten och höstmötet hålls på färjan mellan Grisslehamn och Eckerö.  

 

Fortsättning följer....