1995-1999 Vi milleniesäkrar våra datorer och Klubben når "all time high"

Nytt år och vi kliver in på den senare delen av 90-talet. Borta är det goda värdskapet inför våra Internationella gäster. Med Johan Lasson i spetsen fick Amerikanarna under Elitloppshelgen smaka på Svenskt jävlar-anamma, då nämde J.Lasson vann överlägset med sin egen Biggus Dickus. Även Belgien fick smaka på hur det är att bita i gräset mot en Klubb i medvind. De fem första platserna gick i blå-gul favör med J-I Linhart som segrare.

En returmatch anordnades av USA i slutet av Juli, men den kan vi lämna därhän...

Storbanematchem mot Jägersro och Åby gick i år på Solvalla och en 18-årig Frank Nilsson var först över linjen. Lotteriet har börjat häxa, trots stora satsningar och uppmärksamhet av såväl speaker som program och "fina priser i form av nallar och choklad" som Verksamhetsberättelsen uttrycker det. Klubben tänker ungt och nytt och startar detta år en Travskola för ungdomar 15-24 år och vi läser i Gulingen att "Styrelsen ser med tillförsikt fram emot kommande års ungdomssatsning". Ordinarie Travskola hålls ute hos bröderna Sjöström och som vanligt är det för utsålda hus. Det körs 34 amatörlopp under 1995.

Tiderna förändras, Lotteriinkomsterna sjunker stadigt - måhända sitter publiken och blippar på sina nya "nallar" och dragningskraften hos såväl choklad som mjukisbjörnar har falnat. I gengäld når Klubben sin största sponsorframgång hittills detta år och drar in närmare en kvarts miljon på sponsordagen som ordnas för 200 gäster. Klubben sköter Provstarterna (som en tid tillbaka bara sker på lördagarna) genom Åke Wallin.

I övrigt verkar allt gå sin gilla gång. Klubben kör tre Internationella matcher. Under Elitloppshelgen körs ett lopp med tre kuskar från vardera Tyskland, Italien, USA och Solvalla. Den blå-gula fanan vajar högst genom Lars Sundling. Klubben var även på två bortamatcher, först i Munchen och sedemera i Belgien. De våra nådde väl inte riktigt ända fram i loppen, men när det vankades Beer-stubbe så var de hack-i-häl på värdarna. Resorna beskrivs båda som mycket lyckade.

Klubben fortsätter sin satsning för ungdomar i åldern 15-24 år. Tyvärr finns inga kommentarer om hur det hela faller ut. Året var svagt ur loppsynpunkt, endast 24 lopp genomfördes.

 

Nu är det 1997 och Klubben är mer Internationell någonsin. Det genomförs matcher såväl hemma som borta mot USA. Belgien kommer på besök och man kör matcher på både Solvalla och Kalmar. Därtill skickar klubben 3 kuskar till World Cup i Gelsenkirchen och här bärgar Klubben segern genom Lasse Punkari.

Det kördes även en Nordisk Amatörmatch där den rödvita Dannebrogen vajade högst.

Ungdomssatsningen fortlöper med travskola och ett antal sektionsmöten.

Matchen mot Dalakarlarna gick tack vare Mikael Jönsson till Klubben och Travskolan hos Ove & Björn Sjöström fortsätter att vara oerhört populär. Styrelsen får en ny sekreterare, Ulf Collstam, som kommer att tjäna klubben under lång tid framgent. Vi når all-time-high i medlemsantalet och kan räkna in 352 personer som stöttar Klubben.

 

Moni Maker trycker av, kanske Solvallas värsta låpngsida någonsin? Solvalla Amatörklubb fyller 40 år som firas med en "hejdundrande fest" för 150 personer på SAS Royal Park Hotel. Klubben fick detta år en extra Sponsordag som present och den 7/4 gick tävlingarna i Amatörklubbens regi. Och som vanligt hade Klubben sin ordinarie Sponsordag, för utsålda hus, i början av december. Nu kan vän av ordning tro att ekonomin skulle skjuta tll ordentligt med två Sponsordage, men av Resultaträkningen ser vi att så inte blev fallet. Likaså verkar Ungdomssatsningen tappa fart och lotteriet ger bara en smula av sitt fornstora bidrag. Men som tåget går Travskolan ute i Rimbo, förutom att det alltid är fullspikat med deltagare så ger det ett riktigt bra ekonomiskt bidrag till Klubben. USA är över till Solvalla under elitlopshelgen och sedvanlig amatörmatch genomförs med Sune Fröwall som segrare. Klubben deltog även i Bortamatcher i Munchen och mot Belgien. Det Nordiska Mästerskapet gick till grannlandet i väst och Dalamatchen beskrivs som "ingen höjdare". Björn Sjöström har återinträtt i styrelsen, nu som Klubbmästare.

 

Året innan millenieskiften besöker Klubbens vårmöte Stefan Melander & Catarina Lundströms Camp och nog hade deltarana, 70 till antalet, spetsat sina öron lite extra om dom vetat vad som komma skulle. Evenemanget beskrivs som mycket givande och med facit i hand borde det knappast vara en överdrift. Höstmötet gästades av Anders Gärderud som berättade om mental träning. Vi med nåt år på nacken minns, med viss lättnad, när Baumgaarten föll på sista hindret den där aftonen 1976. Klubben är internationell två gånger under 1999, först ut är Elitloppshelgen med tyskar och Italienare på besök. Klubben vann matchen, men det var en Signiore Christano Castagneri som satte det största avtrycket när han defilerade hem loppet med 6 längder. Även matcher mot Belgien anordnades och nu fick lågländana en gruvlig revansch för förnedringen några år tidigare. Man plockade hem 5 av de 6 första platserna i loppet på Kalmar. Även på Solvalla fick Klubben stå med mössan i hand och nynna med i den Belgiska Nationalhymnen.

I övrigt ser vi att medlemsantalet sviker en del, 322 medlemmar är registrerade. Vinnarcirkeln övertas av Solvalla och Klubben tappar ett ansenligt ekonomiskt bidrag. Som tur är röner såväl Sponsordagen som Travskolan både sportsliga och ekonomiska framgångar. Och glädjande konstaterar vi att under 1900-talets sista skälvande timmar hamnar trofén för Dala-matchen där den hör hemma.

Slutet gott - altting gott.